UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кім Чен Ин похвалився зв'язками КНДР із Росією на тлі очікуваного візиту Путіна 

За даними ЗМІ, два диктатори вже найближчим часом проведуть черговий саміт. 

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин у середу, 12 червня, привітав розширення відносин його країни з РФ на тлі очікуваного візиту російського диктатора Владіміра Путіна до КНДР, повідомляє AP.

Читайте також: КНДР може готувати військові провокації напередодні виборів у США, за наполяганням Путіна — NBC News

Кім намагається посилити партнерство з Росією й Китаєм, щоб зміцнити свої позиції в регіоні, а також сформувати “єдиний фронт” проти Сполучених Штатів.

Під час зустрічі у вересні минулого року на космодромі в Росії Кім запросив російського диктатора відвідати Північну Корею у “зручний час” — Путін погодився.

У середу Кім надіслав Путіну послання, в якому привітав Росію з національним святом.

“Завдяки важливій зустрічі між нами на космодромі “Східний” у вересні минулого року, дружні відносини й співробітництво між (Північною Кореєю) і Росією переросли в непорушні відносини бойових товаришів”, - сказав Кім.

Коментарі північнокорейського лідера з'явилися на тлі повідомлень ЗМІ про те, що Путін, як очікується, відвідає КНДР уже наступного тижня — це буде вже третя зустріч двох диктаторів. Перший саміт відбувся у Владивостоці в квітні 2019 року.

Японський мовник NHK, посилаючись на неназвані дипломатичні джерела, включаючи високопоставлених російських чиновників, повідомив у середу, що Путін готується відвідати Північну Корею і В'єтнам наступного тижня. NHK зазначає, що глава Кремля, як очікується, шукатиме більш міцних військових зв'язків з Північною Кореєю, оскільки Росії потрібна зброя для війни проти України, в той час як Північна Корея, як вважається, хоче отримати допомогу з космічними технологіями після нещодавньої невдачі з виведенням на орбіту другого супутника-шпигуна наприкінці травня.

Читайте також: Дедалі більше доказів свідчать про військову співпрацю між РФ і КНДР — міністр оборони Південної Кореї

Військова, економічна й інші види співпраці між Північною Кореєю й Росією різко активізувалися після того, як Кім відвідав РФ у вересні минулого року для зустрічі з Путіним. США, Південна Корея та їхні партнери заявляють, що КНДР постачає Росії артилерію, ракети й інші види зброї для війни проти України в обмін на передові військові технології та економічну допомогу.

Детальніше про відносини РФ із Північною Кореєю — в статті Наталії БутирськоїКорейські ракети для Росії. Чим Путін заплатив КНДР і як це загрожує Україні”.