UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість глядачів на відкритті Олімпійських гор у Парижі скоротять вполовину: у чому причина

Президент Франції Еммануель Макрон попросив уполовину зменшити кількість глядачів на відкритті Олімпійських ігор.

Франція зменшила кількість глядачів на церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 року в Парижі, яка відбудеться в липні на річці Сена, через побоювання щодо можливого ісламістського теракту, пише POLITICO.

Човни з прапороносцями кожної країни пройдуть водою в центрі Парижа, 104 тисячі глядачів насолоджуватимуться святкуванням на набережній, а 222 тисячі спостерігатимуть за подією з мостів і вулиць, заявив у вівторок під час парламентських слухань міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін.

Це приблизно вдвічі менше від кількості глядачів, яку міністр називав раніше, у жовтні 2022 року, говорячи про можливість прийняти 600 тисяч людей на офіційному відкритті Літніх ігор.

Читайте також: У Парижі викрали ноутбук із планами безпеки Олімпіади-2024

Високопоставлений чиновник міністерства внутрішніх справ, який говорив на умовах анонімності, заявив, що президент Франції Еммануель Макрон висловив побжання зменшити кількість глядачів, керуючись міркуваннями контролю за натовпом і безпеки, оскільки церемонія відкриття вперше в історії відбудеться в громадському просторі, а не на стадіоні.

Високопосадовець заявив, що французькі спецслужби наразі не виявили планів терористичних атак, спрямованих саме на Ігри, однак додав, що головною загрозою є ісламістський тероризм.

Міністерство внутрішніх справ встановило, що групи з оперативними центрами за межами Франції націлені на країну, але поки що не мають для цього фінансових можливостей, сказав чиновник, навівши в якості прикладу Аль-Каїду та ІДІЛ.

Вартість квитків на доступ до набережної, які надійшли у продаж, сягає  тисяч євро. Спочатку очікувалося, що дешевші квитки будуть продаватися для широкого загалу, однак згодом було прийняте рішення, що вони  розповсюджуватимуться безпосередньо партнерами Ігор безкоштовно, в тому числі серед мешканців інших французьких приймаючих міст та державних установ.

У грудні одна людина загинула, ще двоє отримали поранення внаслідок нападу невідомого на туристів у центрі Парижа біля Ейфелевої вежі.