UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість без якості: ISW пояснили, чому «часткова мобілізація» Путіну не допоможе

У Росії зруйнована бюрократична система, необхідна для швидкої та ефективної мобілізації.

Президент РФ Владімір Путін навряд чи зможе подолати фундаментальні структурні проблеми, мобілізувавши велику кількість росіян для війни в Україні. «Часткова мобілізація», яку він оголосив 21 вересня, створить додаткові сили, але вони не будуть ефективними, а натомість спричинять великі внутрішні та соціальні втрати. Таких висновків дійшли експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті за 25 вересня.

«Путіну доведеться виправити основні недоліки російського військового персоналу та системи техніки, якщо мобілізація матиме будь-які значні значення навіть у довгостроковій перспективі. Його дії наразі свідчать про те, що він набагато більше стурбований тим, щоб доставляти тіла [мобілізованих – ред.] на поле бою, ніж усуненням цих основних недоліків», – йдеться у звіті ISW.

З 2008 року збройні сили РФ не створювали умов для ефективної мобілізації резервістів, які дали б змогу швидко мобілізувати багато людей. Коли більшість країн, реформуючи свої збройні сили, перейшли на контрактну основу, Путін теж це зробив, але паралельно залишив і призов, скоротивши термін несення служби до 1 року.

Читайте також: Путін підписав поправки, які посилюють покарання за добровільну здачу в полон, відмову воювати

Відтак у підсумку російська армія перейшла на таку собі гібридну модель, яка поєднує в собі солдатів строкової служби та професійних солдатів. А російські військові стали сумішшю професійних контрактників-добровольців і річних призовників.

«Пріоритезація формування професійних сил і позбавлення пріоритетності строкової служби, ймовірно, призвело до руйнування бюрократичних структур, необхідних для мобілізації. Мобілізація – це завжди бюрократично складна справа. Це вимагає від місцевих чиновників по всій країні добре виконувати завдання, яке вони, можливо, ніколи не виконують і репетирують рідко, якщо взагалі. Підтримка бюрократичної інфраструктури, необхідної для проведення широкомасштабного призову в запас, потребує значної уваги з боку вищого керівництва – уваги, якої, ймовірно, не приділялося в Росії протягом останніх 15 років», – підкреслюють американські аналітики.

Читайте також: Не виключено, що в РФ вирішили мобілізувати у свою армію українських полонених – ISW

Нагадаємо, Генштаб ЗСУ 25 лютого повідомляв, що командування російських підрозділів, які воюють в Україні і перебувають на тимчасово окупованих територіях, автоматично продовжує короткострокові контракти та не відпускає своїх солдатів з війни. А тим часом у кулуарах Кремля говорять, що вже днями у Росії закриють кордони і не випускатимуть з країни чоловіків боєздатного віку.