UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто такі ХАМАС, що відбувається в Ізраїлі і чому саме зараз

Палестинське бойове угруповання ХАМАС здійснило безпрецедентну атаку на Ізраїль, її бойовики проникають у населені пункти поблизу сектора Газа, вбиваючи жителів і захоплюючи заручників. BBC зібрало для західного читача моменти, які варто  знати про нинішню ситуацію і контекст, щоб зрозуміти цю історію.

Що таке ХАМАС?

ХАМАС - палестинське ісламістське бойове угруповання, яке керує сектором Газа. ХАМАС присягнув знищити Ізраїль і вів кілька воєн з Ізраїлем з моменту приходу до влади в Газі в 2007 році.

Читайте також: США відправляють в бік Ізраїлю військові кораблі та літаки

У проміжку між цими війнами воно випустило або дозволило іншим групам випустити тисячі ракет по Ізраїлю та здійснило інші смертельні напади. Ізраїль також неодноразово атакував ХАМАС повітряними ударами і разом з Єгиптом блокував Сектор Газа з 2007 року, як каже Ізраїльська сторона – для своєї безпеки.

Ізраїль, Сполучені Штати, Європейський Союз і Велика Британія, а також інші держави визнали ХАМАС загалом або в деяких випадках його військове крило терористичною групою. ХАМАС підтримує Іран, який фінансує його, надає зброю та навчає.

Читайте також: Понад 250 тіл загиблих знайшли на місці музичного фестивалю в Ізраїлі, який атакував ХАМАС

Коротко про Сектор Газа

Сектор Газа — це територія довжиною 41 км і шириною 10 км між Ізраїлем, Єгиптом і Середземним морем. Тут проживає близько 2,3 мільйона людей, і щільність населення є однією з найвищих у світі.

Читайте також: ХАМАС захопив КПП «Ерез» на кордоні Ізраїля з сектором Газа

Ізраїль контролює повітряний простір над Газою та її береговою лінією та обмежує, кому і які товари дозволено ввозити та вивозити через свої прикордонні пункти. Подібним чином Єгипет контролює, хто проїжджає та виїжджає через його кордон із Газою. 

За даними ООН, близько 80% населення Гази залежить від міжнародної допомоги, і близько мільйона людей покладаються на щоденну продовольчу допомогу.

Читайте також: ЦАХАЛ анонсував відповідь для терористів ХАМАС: у Палестині десятки вбитих і сотні поранених

 Палестина. Який стосунок до неї мають ці події?

Західний берег ріки Йордан і Газа, які відомі як палестинські території, а також Східний Єрусалим та Ізраїль – усі вони були частиною землі, відомої як Палестина ще з римських часів. 

Це також були землі єврейських королівств у Біблії, і євреї розглядають їх як свою давню батьківщину.

Кордони Ізраїлю на картах світу

Ізраїль проголосили державою в 1948 році, хоча ті, хто не визнає права Ізраїлю на існування, досі називають цю землю Палестиною. Палестинці також використовують назву Палестина як загальний термін для Західного берега, Сектора Гази та Східного Єрусалиму.