UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хорватія не буде «пожежним» у конфлікті Росії проти України – президент Міланович

Політик заявив, що співпраця з ЄС «нічого не дала Україні», і запропонував не приймати нашу країну в НАТО.

Хорватія дистанціюється від конфлікту Росії та України, якщо Москва спробує напасти відкрито. Таку думку президент Хорватії Зоран Міланович висловив в інтерв'ю dnevnik.hr.

«Ми не матимемо до цього жодного стосунку. Якщо почнеться ескалація, ми виведемо останнього хорватського солдата», - заявив він, маючи на увазі виведення військ із регіону, а не конкретної країни.

За словами політика, він усіма силами перешкоджатиме втягуванню Хорватії у конфлікт, Загреб «не буде пожежним»: «Хорватія не матиме до цього жодного відношення, я не дозволю. (Прем'єр-міністр Хорватії Андрій ) Пленкович може погрожувати скільки завгодно».

Міланович також заявив, що Україні «немає місця в НАТО», а співпраця з ЄС нібито не пішла на користь нашій країні. Президент Хорватії закликав Київ орієнтуватися не лише на захід, а й на схід.

Говорячи про події 2013-2014 років, Міланович заявив, що в Україні «відбувся переворот», а президент Віктор Янукович «був шахраєм». Називати Революцію Гідності «держпереворотом» любить і Кремль.

«Україні не місце у НАТО. Коли Україна змінила владу, тоді це був рух, який не був демократичним, був переворотом, внаслідок чого загинули 50 людей. Історія була така: Україна йде на захід, нічого не питаючи у Росії, в ЄС на неї чекають молочні річки та киселеві береги. Україна й досі залишається однією з найкорумпованіших країн, ЄС нічого Україні не дав», - заявив він.

Читайте також: Зеленський відповів президенту Хорватії на критику прем'єр-міністра через візит до України

На початку грудня Андрій Пленкович відвідав Україну із дводенним візитом. Прем'єр-міністр Хорватії зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити ескалацію на російсько-українському кордоні.

Міланович жорстко розкритикував поїздку Пленковича до України на тлі високої напруги у відносинах із Росією, назвавши «чистим шарлатанством». На його думку, це може погано вплинути на відносини Хорватії з Росією.