UA / RU
Підтримати ZN.ua

Холера захлеснула Гаїті: кількість випадків захворювання та смертей зростає на тлі кризи

Втім, кризу в цій островній державі, що супроводжується насильством, злиднями, стражданнями, антисанітарією та хворобами, можна назвати перманентною.

Вперше за останні три роки люди на Гаїті вмирають від холери, що відроджує спогади про епідемію, яка десять років тому вбила майже 10 000 людей, повідомляє AP NEWS.

Співробітників лікувального центру організації "Лікарі без кордонів" у столиці Гаїті Порт-о-Пренс працюють практично без відпочинку. Туди щодня надходять близько 100 пацієнтів, і щонайменше 20 із них помирають. Повітря наповнене запахом фекалій та смерті.

Десятки пацієнтів сидять на білому відрі або лежать на ношах, а крапельниці тягнуться до пакетів з рідинами для регідратації. У жовтні "Лікарі без кордонів" надали допомогу приблизно 1800 пацієнтам у чотирьох центрах у Порт-о-Пренсі.

Щодня життя в найбіднішій державі Західної півкулі — респубіці Гаїті — боротьба за те, щоб не бути вбитою і не померти з голоду чи хвороб. Домініканська республіка, розташована на одному острові з Республікою Гаїті, — куди благополучніша держава, туристичний рай. Історія Республіки Гаїті — це історія перетворення раю на пекло.

Населення країни - 10033000, з них близько 1 млн чол. живуть за кордоном — переважно в США. Республіка Гаїті завоювала незалежність від Франції в 1804 році і стала другою після США незалежною державою в Америці та першою у світі республікою на чолі з негроїдами.

Це єдина незалежна держава в Америці, де переважає французька мова і одна з двох, поряд з Канадою, де вона є державною.

Гаїті - одна з найбідніших і нестабільних країн світу; найбідніша країна Америки, яка постійно страждає від голоду, стихійних лих і державних переворотів. У своєму звіті за березень 2019 року Місія ООН з підтримки правосуддя в Гаїті зазначила, що «умови життя населення Гаїти все більше погіршуються». Загалом по країні, 5,5% та 27% людей перебувають у надзвичайних та продовольчих кризових ситуаціях, відповідно; 2,26 млн осіб класифікуються як «люди, які не мають продовольчої безпеки і потребують гуманітарної допомоги у зв'язку з цим»