UA / RU
Підтримати ZN.ua

ХАМАС обирає нового лідера замість ліквідованого Ізраїлем Ганії

Розпочато консультації.

ХАМАС, угруповання, яке керує сектором Гази, оприлюднило заяву в суботу, в якій говориться, що воно ініціювало процес широких консультацій для вибору нового лідера свого руху після вбивства колишнього лідера Ісмаїла Ганії, повідомляє Al Arabia.

61-річний Ісмаїл Ганія, багаторічний політичний лідер ХАМАС, був вбитий в Ірані разом зі своїм охоронцем у резиденції в Тегерані. За попередніми даними, в будівлю влучила керована ракета. В столицю Ірану лідер ХАМАС приїхав, щоб взяти участь у церемонії інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана.

Читайте також: Вбивство Ганії: Іран заарештував  понад два десятки осіб у пошуках підозрюваних — NYT

Американське видання Axios із посиланням на джерела повідомило, що ізраїльський Моссад ліквідував політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганію, підірвавши вибуховий пристрій, заздалегідь закладений у його спальні в офіційній резиденції іранського уряду в Тегерані. Для здійснення плану зовнішня розвідка Ізраїлю завербувала іранських агентів безпеки.

Адміністрація американського президента Джо Байдена переконана, що Іран найближчим часом збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство Ганії. Через це Сполучені Штати розгорнуть на Близькому Сході додаткові винищувачі та кораблі Військово-морських сил.