UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керрі розповів сенаторам про свою підтримку передачі зброї Україні – Bloomberg

Американські сенатори порівнюють процес прийняття рішення про озброєння України з рішенням про передачу зброї повстанцям у Сирії.

Держсекретар США Джон Керрі під час приватної розмови з американськими конгресменами розповів, що особисто підтримує передачу летальної зброї Україні попри те, що президент Барак Обама ще поки не визначився, як вчинити.

Про це на сторінках Bloomberg пише журналіст Джош Рогін. Таким чином, Керрі поповнив ряди американських високопосадовців, які виступають за передачу українській армії військової допомоги на фоні війни проти проросійських бойовиків в Донбасі.

"Двоє американських конгресмени розповіли мені, що Керрі, спілкуючись приватно з кожним з них у неділю в Мюнхені на конференції, сказав що він виступає на боці передачі летального озброєння", - пише журналіст.

Раніше за озброєння України виступив американський генерал і головнокомандувач силами НАТО в Європі Філіп Брідлав. Він вже кілька місяців вимагає посилити підтримку української армії. Кандидат на посаду міністра оборони США Ештон Картер теж заявляв про свою прихильність ідеї відіслати зброю Києву. А нещодавно віце-президент США Джо Байден під час свого виступу був дуже близький до відкритої заяви про свою підтримку озброєння українських солдатів. Він сказав, що Вашингтону треба "продовжувати підтримувати потреби України в безпеці".

В цей же час, у Білому Домі є й ті, хто проти передачі зброї. Зокрема, таку позицію зайняла радник з питань національної безпеки Сюзан Райс, яка вважає, що американська зброя спровокує Росію на ще більшу агресію. Голова комітету Сенату США з питань озброєнь Джон Маккейн розповів, що в адміністрації Обами багато людей, які насправді хочуть, щоб в українців було необхідна їм зброя.

"Коли сідаєш з членами адміністрації за стіл, починається знизування плечима і підморгування. Вони кажуть: "Ми на вашому боці, хлопці, ми стараємося", - розповів Маккейн.

Американські сенатори розповідають, що багато в чому рішення про озброєння для України схоже на процес ухвалення передачі зброї повстанцям Сирії в часи, коли Держсекретарем була Гіларі Клінтон.

"Справа доходить до Сюзан Райнс і Валері Джарретт, а там все завмирає", - розповів Маккейн.

Речник Держдепартаменту США Джен Псакі не заперечує, що Джон Керрі намагається підтримати процес передачі зброї Україні. Але вона додала, що дипломат також підтримує і переговори за участі ЄС, української влади і Росії.

Керрі місяцями проводив діалог щодо війни в Донбасі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Але після того, як в Мюнхені європейські лідери і американські дипломати посміялися над Лавровим за його коментарі щодо України, Керрі сказав російському колезі, що "від нього ніякого толку".

У Мюнхені Дежрсекретар США під час зустрічі з російським дипломатом пообіцяв, що Росія заплатить більшу ціну, якщо напади на Україну триватимуть. Також повідомлялося про зустріч генсека НАТО і Лаврова. Так, Столтенберг після зустрічі з главою МЗС Росії заявив, що НАТО і РФ по-різному бачать ситуацію в Україні.