UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керрі пообіцяв Польщі ПРО, якщо президентом США стане Клінтон

Держсекретар США пояснив польському голові МЗС, що демократи налаштовані продовжити програму розміщення ракет в Польщі.

Якщо кандидат від Демократичної партії США Хіларі Клінтон переможе на виборах президента в 2016 році, в Польщі з'явиться американська система протиракетної оборони.

Як повідомляє "Польське радіо", таку обіцянку Держсекретар США Джон Керрі дав польському міністру закордонних справ Вітольду Ващиковському під час зустрічі в Брюсселі в рамках голів дипломатичних відомств країн НАТО.

За словами Ващиковського, питання розміщення систем ПРО було однією з головних тем його розмови з Керрі, який в американські політиці представляє табір демократичних сил.

"Я запитав, який має вигляд ситуація сьогодні, оскільки ми мали невдалий досвід у минулому, коли зміна адміністрації президента порушила також плани. Адміністрація вкотре запевнила, що якщо на зміну їй прийде команда пані Клінтон, то проект ПРО у Польщі буде продовжено", – сказав польський міністр закордонних справ.

Плани розмістити американську систему ПРО на польській території з'явилися в часи президентства Джорджа Буша-молодшого. Однак після перемоги на виборах Барак Обама скасував це рішення. Тепер у Вашингтоні знову обіцяють ПРО в Польщі з'явиться до 2018 року.

На початку 2000-х розгортання системи ПРО планувалося для захисту Європи від загрози тероризму з Близького Сходу (зокрема, з Ірану). У США неодноразово наголошували, що розміщення ПРО не спрямована проти Росії.

Тим не менш, в РФ регулярно погрожують ЄС і США заходами у відповідь на розгортання новим комплексом ПРО в Європі, наприклад, приціленням ядерних ракет на відповідні країни. На тлі напруженості в Європі через конфлікт в Україні Росія участила погрози про застосування ядерної зброї, а також вже переправляла комплекси "Іскандер" в Балтійський регіон - Калінінград.

В кінці 2014 року США почали розгортання системи ПРО у Румунії.

Також нещодавно посол Росії в Швеції заявляв, що якщо Швеція увійде в НАТО, РФ переорієнтує війська і ракети на країну. Аналогічну загрозу озвучував посол РФ в Данії.

Нещодавно Сергій Лавров звинуватив президента США Барака Обаму в обмані і недотриманні своїх слів. "Президент Обама говорив, що якщо іранське ядерне питання вирішиться, то зникне і потреба у створенні в Європі системи протиракетної оборони", - цитує видання Rzeczpospolita слова Лаврова, який додав, що обіцянки американського президента виявилися неправдою.

Пізніше в Держдепартаменті звинуватили Лаврова в "перекручуванні" слов Обами щодо ПРО в Європі.