UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керрі озвучив політичний дедлайн для Асада

Війна не закінчиться, поки нинішній президент Сирії влади.

Крайнім терміном для початку процесу політичного переходу влади в Сирії є дата 1 серпня нинішнього року. У підсумку уряд Башара Асада повинен бути усунений. Про це сказав під час брифінгу голова Державного департаменту США Джон Керрі, передає "Укрінформ".

"Запланована дата для переходу (в Сирії – ред.) – 1 серпня. Тільки почався травень, це означає або те, що щось буде відбуватися протягом найближчих кількох місяців, або ж доведеться діяти зовсім по-іншому", – заявив глава Держдепу.

Заява Керрі прозвучала після його повернення з Женеви, де він протягом двох днів обговорював, в тому числі зі спецпосланцем ООН Стаффаном де Містурою, можливі шляхи врегулювання ситуації в Сирії, насамперед на тлі запеклих боїв під Алеппо. Він підкреслив, що не можна дозволити втратити це місто.

Керрі зазначив, що США ведуть діалог з Росією, яка має прямий вплив на режим Асада, з метою встановлення стійкого режиму припинення бойових дій.

При цьому глава дипломатії США підкреслив, що війну в Сирії не вдасться завершити, поки Башар Асад буде при владі.

"Поки Асад перебуває при владі, опозиція буде воювати проти нього", – підкреслив Керрі, зазначивши, що Асад не здатний об'єднати країну.

Нагадаємо, 26 квітня російська авіація і артилерія армії сирійського президента Башара Асада завдалисерію ударів по Алеппо, в результаті яких загинули більше 60-ти людей, десятки отримали поранення.

15 квітня сирійська урядова армія при підтримці "Хезболли" і російської авіації наступ на місто Алеппо, розташоване в 355 км від Дамаска. На початку квітня війська сирійського президента Башара Асада були змушені здати стратегічну висоту на південь від міста Алеппо під натиском повстанців і бойовиків угрупування "Фронт Ан-Нусра".

26 лютого Рада Безпеки ООН одноголосно підтримала резолюцію про перемир'я в Сирії. Згодом, РФ і США запропонували сторонам конфлікту в Сирії припинити бойові дії з 27 лютого.