UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівник військової розвідки Ізраїлю залишив посаду і взяв на себе відповідальність за 7 жовтня

Він закликав провести національне розслідування.

Глава військової розвідки Ізраїлю, який залишає посаду,  взяв на себе відповідальність за провал у захисті кордону 7 жовтня. Як пише The Times of Israel, 38-річний генерал-майор Аарон Халіва оголосив про свою відставку в квітні, однак залишався на посаді до моменту, коли буде призначено наступника. 

На чолі військової розвідки Халіва  змінить генерал-майор Шломі Біндер, колишній командир оперативного відділу ЦАХАЛ.

Аарон Халіва є одним із низки старших ізраїльських командувачів, які визнали, що їм не вдалося передбачити та запобігти найбільш смертоносній атаці в історії Ізраїлю.

«Провал розвідувального корпусу є моєю провиною», — сказав посадовець на церемонії передачі повноважень  і закликав провести національнк розслідування, щоб вивчити та «глибоко зрозуміти» причини, які призвели до війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Атака значно заплямувала репутацію ізраїльських військових і розвідувальних служб, які раніше вважалися непереможними для озброєних палестинських груп, зокрема для ХАМАС.

Рано вранці 7 жовтня, після інтенсивного ракетного обстрілу, тисячі бійців ХАМАС та інших угруповань несподівано для ізраїльських військ прорвали бар’єри безпеки навколо Гази,  і вдерлися на територію Ізраїлю через громади на півдні країни.

Згідно з ізраїльськими підрахунками, під час нападу було вбито близько 1200 ізраїльтян та іноземців, більшість з яких були цивільними особами, ще близько 250 були взяті в полон у Газі. 

Наразі в Газі досі перебувають близько 109 заручників, третину з яких вважаються мертвими.

Новий голова Управління військової розвідки закликав зосередити зусилля на терміновій місії повернення заручників.

Глава збройних сил генерал-лейтенант Герці Галеві та голова внутрішньої розвідки Шин Бет Ронен Бар також взяли на себе відповідальність після нападу, однак на час війни лишаються на своїх посадах.