UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівник ООН з прав людини закликає країни вжити заходів у зв'язку з порушенням міжнародного права Ізраїлем — Reuters

Тюрк вважає, що запобігання ширшого регіонального конфлікту є одним з пріоритетів.

Керівник Управління ООН з прав людини заявив, що припинення майже річної війни в Газі є пріоритетом, і попросив країни вжити заходів у зв'язку з тим, що він назвав "кричущим нехтуванням" міжнародного права на окупованих палестинських територіях з боку Ізраїля. Згідно з даними органів охорони здоров'я Гази, понад 40 тисяч палестинців були вбиті в Газі з того часу, як 7 жовтня 2023 року Ізраїль розпочав військову кампанію у відповідь на транскордонні атаки бойовиків ХАМАС.

Читайте також: Нетаньягу: угода з ХАМАС про припинення вогню "не є близькою до досягнення"

В результаті атак ХАМАС було вбито 1200 осіб, а ще 250 були взяті в заручники. Конфлікт також спричинив сплеск насильства на окупованому Ізраїлем Західному березі річки Йордан, інформує Reuters.

"Припинення цієї війни й запобігання повномасштабному регіональному конфлікту є абсолютним і невідкладним пріоритетом. Держави не повинні — й не можуть — миритися з кричущою зневагою до міжнародного права, включаючи обов'язкові до виконання рішення Ради Безпеки (ООН) і накази Міжнародного суду, ні в цій, ні в будь-якій іншій ситуації", — заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк у своїй промові на початку п'ятитижневої сесії Ради ООН з прав людини в Женеві.

Читайте також: Військові США розробляють плани на випадок провалу переговорів про припинення вогню в Секторі Гази — FT

Раніше Bloomberg писало, чому Нетаньягу не хоче угоди про припинення вогню з ХАМАС. Крайні праві погрожують поваленням уряду, якщо прем'єр-міністр Ізраїля погодиться на припинення вогню в Газі.