UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівник групи по отруєнню Навального з розслідування Bellingcat виявився фахівцем з "Новачка"

До Німеччини Навальному діагностували отруєння інгібіторами холінестерази. Їх вивчав Макшаков

Полковник Станіслав Макшаков, якого розслідування Bellingcat та The Insider назвало куратором групи з отруєння російського опозиціонера Алєксєя Навального, займався хімічною зброєю, повідомляє видання «Медуза».

Макшаков працював у військовому інституті в місті Шихани Саратовської області, де винайшли "Новачок", яким і отруїли Навального.

Видання також повідомило, що Макшаков спеціалізувався на впливі фосфорорганічних отрут на тварин та людей. До таких речовин відноситься й «Новачок»,

"Медуза" знайшла наукову статтю Макшакова від 2007 рік, в якій він названий кандидатом медичних наук. У 2008 році він брав участь у науковій конференції як співробітник 33-го ЦНІІІ, він же - військова частина 61469. У 90-х майор у відставці судився з цією частиною через «добровільно-примусового» випробування на ньому і товаришів по службі нових розробок хімзброї.

У німецькій клініці «Шаріте» Навальному діагностували отруєння інгібіторами холінестерази - речовинами, які вивчав Макшаков.

У розслідуванні говорилося, що Макшаков - військовий вчений, який раніше працював в Державному інституті технології органічного синтезу в закритому військовому містечку Шихани-1 (в/ч 61469). До офіційного припинення російської програми хімічної зброї в 2017 році цей військовий інститут проводив дослідження і розробки нових форм хімічної зброї, в тому числі нервово-паралітичних агентів типу «Новачок».

Читайте також: Путін прокоментував розслідування про отруєння Навального. Він не назвав його прізвища

Перед цим Bellingcat, The Insider розкрили імена 8 агентів ФСБ, які брали участь в отруєнні Навального. Російський опозиціонер вже назвав президента Росії Владіміра Путіна замовником його вбивства. Речник Кремля Дмітрій Пєсков підтвердив, що за Навальним стежать спецслужби.