UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівництво країн Балтії домовилося про відкриття кордонів

Подорожуючих й надалі відправлятимуть на двотижневу обсервацію.

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс заявив, що з 15 травня скасовується обмеження на поїздки по країнах Балтії для громадян Литви, Латвії та Естонії. Цієї домовленості було досягнуто під час спільної наради очільників урядів трьох країн.

"Нещодавно завершилася 1,5-годинна онлайн-зустріч з прем'єр-міністром Латвії Крішьянісом Каріньшем і прем'єром Естонії Юрі Ратасом. Ми дійшли до висновку, що всі три країни Балтії добре впоралися з поширенням коронавірусу. Крім того, ми довіряємо системам охорони здоров'я наших країн", - цитує Скверняліса Delfi.

Керівники урядів у спільній заяві зауважили, що після поїздок закордон громадянам необхідно буде провести ще два тижні в ізоляції.

"Нагадую, що в понеділок з прем'єром Польщі Матеушем Моравецькі домовилися про поїздки в Польщу. Вільно перетинати кордони без вимоги провести 2 тижні в ізоляції буде дозволено тим, хто поїде в Польщу по роботі, бізнесу або на навчання. Це послаблення набуває чинності з 11 травня", - нагадав литовський прем'єр.

Домовленість підтвердив також прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш у своєму Twitter.

Уряд Литви планує 6 травня обговорити можливість продовження карантину на два тижні і введення додаткових послаблень.

В Естонії урядова комісія за пропозицією міністра економіки і комунікацій Тааві Ааса ухвалила рішення щодо відновлення роботи торгових центрів з 11 травня, але з певними обмеженнями.

Читайте також: Президент Чехії пропонує рік не відкривати кордони країни

Країни Балтії оголосили про карантин через епідемію коронавірусу 16-17 березня. Станом на сьогодні у Литві зафіксовано 1 423 випадки інфікування коронавірусом (померли 48 людей, одужали 718); у Латвії – 896 (17 померлих, 464 одужали); у Естонії – 1 721 (55 летальних, 264 одужали).

Раніше вчені з Лос-Аламоської лабораторії в США заявили про те, що коронавірус SARS-CoV-2 мутував і став більш заразним. За їхніми словами, якщо він не ослабне за літо, подібно до сезонного грипу, це може мати серйозні наслідки.