UA / RU
Підтримати ZN.ua

Керівна партія Грузії знову ініціює процедуру імпічменту президентки

Рішення повʼязано з її закордонними поїздками.

Керівна партія Грузії "Грузинська мрія" ініціює повторну процедуру імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі. Про це заявив речник грузинського парламенту Шалва Папуашвілі, передає "Ехо Кавказу".

Рішення партії пов'язане з візитами президентки до європейських столиць, які вона здійснила без дозволу уряду. За словами Папуашвілі, якщо Конституційний суд знову встановить, що Зурабішвілі порушила головний закон, то усуне її з посади вже новий парламент.

Читайте також: Спікер парламенту Грузії підписав закони, спрямовані проти "ЛГБТ-пропаганди"

Вибори у Грузії відбудуться 26 жовтня, наразі "Мрія" не має достатньо голосів для оголошення імпічменту. Тоді ж закінчуються й повноваження Зурабішвілі, яка не планує балотуватися на новий термін.

"Порушниця конституції Саломе Зурабішвілі має залишитися не колишнім президентом, а поваленим президентом, що, як прецедент, відіграє важливу превентивну роль у запобіганні такому свавіллю в майбутньому та зміцненню грузинської демократії", — заявив речник грузинського парламенту. 

Нагадаємо, минулого разу процедуру імпічменту Зурабішвілі розпочинали у вересні 2023 року. У підсумку Конституційний суд Грузії постановив, що закордонні поїздки президентки порушують Конституцію країни.