UA / RU
Підтримати ZN.ua

Казахстан не проти стати посередником між Росією і Україною або надати майданчик для переговорів

За підрахунками, у Казахстані проживають 300 тисяч етнічних українців, але українських прапорів у країні немає

Відповідаючи на питання керівника ризького офісу DW, заступник міністра закордонних справ Казахстану Роман Василенко заявив, що влада Казахстану готова виступити як посередником у переговорах між Росією і Україною, так і надати майданчик для цих переговорів, але для цього має бути бажання обох сторін.

Читайте також: Санкції проти Росії: банки Казахстану почали реагувати на нові обмеження США

Як відомо, Казахстан підтримує відносини з обома країнами. Дипломат назвав такий стан речей "позицією стриманого нейтралітету". Саме так представник країни відповів на запитання про позицію Казахстану щодо війни між Росією та Україною.

"Ми розраховуємо, що свого часу наші послуги знадобляться, тому ми займаємо таку стриману позицію", - пояснив він, додавши, що влада Казахстану поважає статут ООН та територіальну цілісність держав.

Роман Василенко зазначив, що для Казахстана важливе підтримання міжнаціональної злагоди, тому влада намагається підтримувати відносини зі з Росією, і з Україною, підкресливши, що за останні роки відносини з Росією не зазнали будь-яких негативних змін, а утримуються на рівні добросусідства і економічного співробітництва.

В Казахстані, вважається, проживають понад 300 тисяч етнічних українців, однак, як зазначив інтерв'юер, у містах немає українських прапорів, як в інших країнах світу, на що замміністра відповів, що жителі Казахстану вболівають за те, щоб війна скоріше закінчилася, але не проявляють це публічно. Роман Василенко зазначив, що для Казахстана важливе підтримання міжнаціональної злагоди.

Заступник міністра також зазначив, що Казахстан не підтримує санкції як предмет міжнародного покарання і не долучився до режиму санкцій щодо Росії, але намагається уникнути їхнього впливу на країну за умови дій в обхід санкцій, тобто, не допускає порушення тієї чи іншої заборони на території Казахстану.

Читайте також: У Казахстані кажуть, що не будуть "сліпо слідувати санкціям" проти РФ

Співрозмовник згадав майбутній візит Путіна до Казахстану (у листопаді 2024 року), на що Василенко відповів, що це звична практика, таке було всі роки співпраці. До кінця року президента Казахстану чекають у Росії. До України президент Казахстану не приїжджав - були тільки телефонні розмови.