UA / RU
Підтримати ZN.ua

Католицький Великдень: традиції святкування

Християни західного обряду відзначають свято Воскресіння Христового 4 квітня.

4 квітня католики і протестанти, які слідують григоріанському календарю, відзначають свято світлого Христового Воскресіння чи Великдень, одне з головних свят для християн. Зі святкуванням пов'язана безліч традицій, яких дотримуються віруючі.

Традиції святкування Великодня у католиків

За день до свята в храмах здійснюють обряд благословення вогню і води, а також запалюють великодню свічку. Останню в якості оберега несуть додому, а святою водою вмиваються і дають її дітям.

Одна з головних традицій пов'язана з фарбуванням яєць - крашанки є одним з основних атрибутів свята. Так, однією з традицій, пов'язаних з крашанками, є гра «в битки». Яйцями необхідно «битися», той, чиє яйце залишиться цілим, виграв.

Ще одним символом Великодня є Великодній кролик. Вважається, що в ніч на Великдень він ховає різнокольорові шоколадні яйця. Вдень дітям потрібно знайти всі подарунки Кролика.

У формі кролика роблять шоколадні яйця і випічку, а також прикрашають його зображеннями стіл. Його також можна прикрасити квітами і декоративними кошиками.

Вранці в святковий день віруючі відправляються на службу до костелу, а потім всією сім'єю збираються за святковим столом.

На обід запрошують родичів і подають святкові страви з м'яса, здобні булочки і кекси з глазур'ю.

На Великдень також дарують подарунки рідним і хрещеним.

Читайте також: Песах: історія свята

Святкування триває протягом тижня. В цей час віруючі відвідують богослужіння, різні заходи і «б'ються» крашанками.