UA / RU
Підтримати ZN.ua

Катар заявив, що аеропорт в Кабулі почав приймати гуманітарні рейси

Незабаром почне приймати й цивільні літаки

Посол Катару в Афганістані заявив, що аеропорт столиці Афганістану Кабула може знову приймати гуманітарну допомогу і вже найближчим часом буде готовий приймати цивільні рейси. Про це повідомив катарський телеканал Al Jazeera.

Посол додав, що злітно-посадкова смуга в аеропорту Кабула була відремонтована у співпраці з владою Афганістану.

Очікується, що Конгрес Сполучених Штатів буде фінансувати гуманітарну роботу Організації Об'єднаних Націй в Афганістані, але навряд чи буде безпосередньо фінансувати новий уряд, очолюваний Талібаном, за словами офіційних осіб США, оскільки всесвітня організація готується обговорити допомогу постраждалій від війни країні.

Читайте також: ООН вимагає у талібів випускати з країни жителів Афганістану — резолюція Радбезу

Раніше повідомлялося, що терористи «Талібану» змогли захопити останню афганську провінцію — Панджшер. На честь цього вони організували ходу, під час якої було вбито щонайменше 17 осіб.

Як рух «Талібан», так Фронт національного опору Афганістану, що протистоїть йому, заявляли в п'ятницю про успішні бої в провінції Панджшер.

15 серпня таліби увійшли до Кабула, і президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну. Перед цим протягом менш ніж двох тижнів «Талібан» узяв під контроль більшу частину провінцій Афганістану. 

Таліби заарештували експрезидента Афганістану Хаміда Карзая, який вів з ними переговори про перехідний уряд, заборонили музику, і заборонили жінкам працювати і навіть з'являтися на вулицях без бурки і без супроводу чоловіка.

Центром опору талібам знову стала провінція Панджшер на півночі країни. Керівництво взяли на себе віце-президент Афганістану Амрулла Салех і син легендарного командира моджахедів Ахмад Масуд.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні — в статтях Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?»і «Перемога «Талібану» в Афганістані: хто програв насправді», а також у матеріалі Олексія Їжака «Трагедія Афганістану: «Талібан» прийшов» для читачів ZN.UA.