UA / RU
Підтримати ZN.ua

Катар заявив про переоцінку свого посередництва у переговорах між Ізраїлем та ХАМАС

В країні зазначили, що їхню роботу хочуть використати для «набивання політичних балів».

Катар на разі переоцінює свою роль посередника між Ізраїлем і ХАМАС,  заявив прем'єр-міністр Мохаммед бін Абдулрахман бін Джассім Аль Тані на прес-конференції в Досі, повідомляє The Guardian.

«Існує експлуатація та зловживання роллю Катару», — сказав він, додавши, що Катар став жертвою «набору балів» «політиків, які намагаються провести виборчі кампанії, принижуючи державу Катар».

Катар разом із США та Єгиптом тижнями веде переговори, направлені  на забезпечення перемир’я в Газі та звільнення ізраїльських заручників в обмін на палестинських в’язнів, які утримуються в ізраїльських в’язницях.

Напередодні в середу шейх Мохаммед заявив, що переговори зайшли в глухий кут.

«Ми проходимо через чутливу стадію з деякими зривами, і ми намагаємося, наскільки це можливо, вирішити це зволікання», — сказав Аль Тані.

Прем'єр-міністр Катару додав, що Доха «з початку цієї війни застерігала від розширення кола конфлікту, і сьогодні ми бачимо конфлікти на різних фронтах».

Читайте також: Нетаньяху: «Ізраїль захищатиме себе і прийматиме рішення самостійно»

Катар з 2012 року приймає політичне керівництво ХАМАС  для переговорів та посередництва. У вівторок посольство Катару у Вашингтоні оприлюднило заяву, в якій розкритикувало представника Демократичної партії Стені Хоєра за його заклики до Катару чинити тиск на ХАМАС, щоб добитися звільнення заручників.

Міжнародний тиск на Ізраїль зростає на тлі погіршення гуманітарної ситуації в Секторі Гази. Про те, як у світі змінюється позиція щодо Ізраїлю та хто й чому тисне на Нетаньягу, розповідав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.