UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кадиров вимагає пояснити скасування справи проти співробітників МВС зі Ставропілля

Лідер Чечні впевнений, що кримінальну справу було порушено на законній підставі.

Рамзан Кадиров попросив керівника Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна пояснити причину скасування кримінальної справи, порушеної у Чечні відносно поліцейських із Ставропілля, про це він написав у своєму Instagram.

"Я вважаю, що керівникові Слідчого комітету слід було б пояснити родичам загиблого (убитого в ході спецоперації ставропольских поліцейських Джамбулата Дадаєва) і всім жителям Чеченської Республіки, які справжні причини скасування справи, розповісти, які порушення допущені при її збудженні, чому немає необхідності провести перевірку, якщо загинула людина", - написав глава Чечні.

Кадиров "твердо переконаний", що кримінальну справу було порушено на законній підставі. "Можливо, що у Бастрикіна є невідома родичам, слідчим інформація, тоді її потрібно озвучити", - зазначив він.

Кадиров зазначив, що населення Чечні негативно сприйняло скасування кримінальної справи: "Жителі ЧР запитують, чому скасовано перевірка, якщо є обґрунтовані підозри у навмисному позбавленні людини життя".

"Якщо учасникам цього дійства потрібен був Дадаєв, то варто було його закувати в наручники і доставити, а не вести прицільний вогонь. Я впевнений, що буде проведено незалежне розслідування і істина доведена до громадськості, яка з обуренням говорить про явну спробі відвести винних від відповідальності. Але відповідати доведеться!", - заявив Кадиров. Від імені жителів Чечні він зажадав "дотримання встановленого самим керівництвом МВС РФ порядок".

Читайте також: Кадиров назвав заяву МВС РФ брехливою


Відкритий конфлікт керівника Чечні з федеральним відомством почався після спецоперації 19 квітня, проведеної в республіці ставропольскими поліцейськими. У ході неї підозрюваний перебуває в розшуку, був убитий. Інцидент обурив Кадирова, який на нараді з чеченськими силовиками дозволив їм "застосовувати вогонь на поразку" у разі, якщо в Чечні проводяться неузгоджені з владою операції. Кадиров і республіканське МВС стверджують, що ставропольські поліцейські не попередили їх про плани провести спецоперацію на території Чечні.

23 квітня в офіційному коментарі Міністерство внутрішніх справ Росії назвало неприпустимою заяву керівника республіки. МВС стверджує, що спецоперація була погоджена з управлінням карного розшуку МВС Чечні, більш того, чеченські колеги запропонували своє сприяння.

Кадиров відповів спростуванням. За його словами, заява МВС "не відповідає дійсності від початку і до кінця". У цей же день, 24 квітня, на сайті чеченського МВС з'явилося повідомлення про порушення кримінальної справи стосовно колег з Ставропілля, які беруть участь у спецоперації.

Відомство Володимира Колокольцева не стало продовжувати полеміку. Але ввечері в п'ятницю в суперечку втрутився Слідчий комітет Росії: рішенням керівника СКР Олександра Бастрикіна постанову про порушення кримінальної справи було скасовано.

Увечері 24 квітня конфлікт чеченського лідера і МВС прокоментував прес-секретар президента Дмитро Пєсков. "По субординації органи внутрішніх справ Чечні, природно, підпорядковуються Міністерству внутрішніх справ РФ, тому коментувати в даному випадку нічого", - заявив він.