UA / RU
Підтримати ZN.ua

Качинський хоче відставки Сікорського після розповіді про пропозицію Путіна поділити Україну

За словами польського політика, розповідь Сікорського свідчить, що він був "безвідповідальним" головою МЗС Польщі.

Голова партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський вимагає відставки Радослава Сікорського з посади голови Сейму.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, свою вимогу Качинський озвучив після розповіді Сікорського про те, як президент Росії Володимир Путін ще в 2008 році пропонував прем'єр-міністру Дональду Туску поділити Україну.

На думку Качинського, Сікорський вчинив безвідповідально, якщо він, будучи міністром закордонних справ, знав про плани Росії вторгнутися в Україну і не розповів про це президентові Польщі.

"Ми не можемо бути відповідальними за діяльність в польському громадському житті людини на такій високій посаді, яка вже поводилася безвідповідально. Хтось, хто почув про плани розділити суверенну країну, повинен був доповісти про це президентові. А також добиватися відповідної міжнародної реакції", - сказав Качинський.

Він нагадав, що весь цей час Варшава намагалася "перезавантажити" відносини з Москвою. І така політика продовжувалася навіть після того, як під Смоленськом загинув президент Польщі і 95 польських посадовців.

Замість Сікорського на посаду голови Сейму Качинський запропонував кандидатуру безпартійного Анджея Смірнова. Нагадаємо, що Радослав Сікорський також розповів, що Путін шантажував Януковича Кримом. !zn