UA / RU
Підтримати ZN.ua

Юна поетеса Аманда Горман прочитала вірш «Пагорб, на який ми піднімаємося» на інавгурації Байдена

Аманда Горман стала шостим поетом, який виступив на інавгурації. У 2014 році її назвали першим молодим лауреатом Лос-Анджелеса.

До того, як піднятися на трибуну церемонії інавгурації 46-го президента США Джо Байдена, 22-річна поетеса Аманда Горман була маловідомою. Через шість хвилин своїй промови вона стала найпопулярнішим молодим інавгураційнихм поетом у світі, "завороживши мільйони глядачів", написали в thetimes.

У своєму вірші вона закликала до "єдності і згуртованості", передає ВВС.

22-річна дівчина присвятила свою промову як першим особам, присутнім на церемонії у Вашингтоні, так і світової аудиторії, яка спостерігала за інавгурацією онлайн.

"Коли настає день, ми запитуємо себе, де ми можемо знайти світло в цій нескінченній темряві?" - так почався її п'ятихвилинний спіч.

Виступ поета на інавгурації президентів, обраних від Демократичної партії, вже стало традицією в США. Раніше подібні виступи відбувалися на інавгурації Джона Кеннеді, Білла Клінтона і Барака Обами.

Аманда Горман розповіла, що прочитати вірш на інавгурації Джо Байдена їй запропонували в кінці грудня 2020 року. Тоді з нею зв'язався інавгураційний комітет Байдена. Вона знала багатьох громадських діячів, в тому числі колишнього держсекретаря Гілларі Родем Клінтон і колишню першу леді Мішель Обаму, але вперше зустрілася з Байденом.

Горман зазначила, що їй не давали конкретних інструкцій за змістом вірша, але побажали торкнутися теми єдності і надії, а також не "очорняти кого-небудь» через відхід президента Дональда Трампа.

Облога Капітолію США минулого тижня була не тільки проблемою для збереження позитивного тону, а й натхненням, ділиться поетеса.

Аманда Горман стала наймолодшою поетесою з усіх, які виступали на інавгурації президентів США. У 2017 році Аманду Горман обрали першим в історії національним молодіжним поетом-лауреатом в США. У підлітковому віці Аманда Горман опублікувала свою книгу «Той, для кого їжі недостатньо. А її ілюстрована книга «Change Sings» виходить у світ в кінці 2021-го.

Читайте також: Інавгурація Байдена: онлайн-трансляція

Про те, які виклики стоять перед Джо Байденом і його командою, читайте у свіжій статті Олега Шамшура "Гіркий присмак перемоги на тлі великих очікувань".