UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Их там нет»: росіян намагаються переконати, що крейсер «Москва» не заходив до територіальних вод України

Батьку стоковика, який зник у результаті потоплення крейсера, заявили, що його син пішов у «самоволку» зі своєї частини і зник.

Росіяни намагаються переконати, що потоплений українськими військовими крейсер «Москва» не входив до територіальних вод України і не брав участь у «спецоперації», як називають окупанти російсько-українську війну. Таку відповідь отримав батько одного із строковиків, що перебували на «Москві», який почав шукати сина, повідомив журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.

«Перевірка показала, що корабель, на якому проходив військову службу Шкребець Є. Д. не входив до територіальних вод України, а також не був включений до переліку з'єднань та військових частин, які залучаються до участі у спеціальній військовій операції», – йдеться у відповіді Шкребцю Д. І., який намагається встановити місцеперебування сина.

При цьому у відповіді прокуратури РФ йдеться, що командир військової частини, де служив строковик, «видав наказ, відповідно до якого, Шкребець Є. Д. оголошений безвісно відсутнім у військовій частині». При цьому у відповіді стверджується, що строковик зник безвісти якраз «під час події, що спричинила загибель корабля».

Читайте також: Російське Міноборони заявляє лише про одного загиблого на крейсері "Москва"

Нагадаємо, ввечері 13 квітня стало відомо про те, що українські ракети «Нептун» влучили у крейсер «Москва», який вважався флагманом Чорноморського флоту ВМС РФ. Росіяни пробували його відбуксирувати до порту у Севастополі, проте судно затонуло. Російська влада спочатку заперечувала, що крейсер затонув внаслідок влучання українських ракет, а нібито через вибух боєкомплекту через пожежу. Проте того ж вечора росіяни обстріляли завод, який виготовляв комплектуючі для ракет «Нептун».

Нагадаємо також, що за оцінками китайських експертів, через загибель крейсера «Москва» російський флот більше не становить загрози для американських авіаносців у Середземному морі.