UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз засудив порушення перемир'я в Нагірному Карабаху

В ЄС привітали заяви Вірменії та Азербайджану про припинення вогню, яке повинно було вступити в силу 18 жовтня.

У Європейському союзі засудили порушення перемир'я в Нагірному Карабаху, що мало розпочатися 18 жовтня. Про це йдеться в заяві верховного представника ЄС Жозепа Борреля.

"ЄС засуджує той факт, що порушення тривають, і повідомляється про бойові дії в Нагірному Карабаху і навколо нього. Це призводить до того, що страждає цивільне населення", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, в ЄС привітали заяви Вірменії та Азербайджану про припинення вогню в гуманітарних цілях, яке повинно було вступити в силу ввечері 18 жовтня.

"Я також підкреслив, що напади на цивільне населення повинні негайно припинитися. Їх не можна виправдати. Я нагадав, що ЄС готовий підтримати боку і ОБСЄ в довгостроковому вирішенні конфлікту", - зазначив верховний представник ЄС, нагадавши про свої спроби сторони конфлікту про безумовне дотримання режиму "тиші".

Читайте також: У Канаді закликали не втручатися в конфлікт у Нагірному Карабаху

Нагадаємо, в суботу Вірменія і Азербайджан домовилися про нове гуманітарне припинення вогню з півночі (20:00 за Гринвічем) в бойових діях за контрольований азербайджанськими вірменами анклав Нагірний Карабах.

Раніше в суботу Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в нових нападах в порушення тижневого перемир'я, укладеного за посередництва Росії, яке не змогло зупинити найжорстокіші бойові дії на Південному Кавказі з 1990-х років.

Баку заявив, що в результаті ракетного удару Вірменії в місті Гянджа загинули 13 мирних жителів і понад 50 поранені, а Єреван звинуватив Азербайджан у продовженні обстрілів.

Бойові дії є найважчими в регіоні з тих пір, як в 1990-х роках Азербайджан і збройні сили етнічних вірмен почали війну через Нагірний Карабах, території, яка визнана у всьому світі як частина Азербайджану, але населена і управляється етнічними вірменами.