UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз розробив план відмови від газу РФ — єврокомісар

Путін використовує поставки газу, щоб розділити Європу.

У війні РФ проти України поставки газу до Європи стали засобом тиску для очільника Кремля Владіміра Путіна. Росія припинила постачання газу до Фінляндії в середині травня після того, як країна відмовилася розраховуватись у рублях. На думку єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона, потрібно якомога швидше відмовитися від імпорту російського газу. Зокрема, ЄС планує збільшити закупівлі скрапленого газу в США і Катарі, а також розширити потужності зеленої енергетики. Про це заявив Бретон в ефірі телеканалу Europe 1/CNews.

«Нам доведеться звільнитися від російського газу і якомога швидше відновити свою автономію, тому що Владіміру Путіну не подобається європейський проект. Він використовує газ, щоб розділити нас, він робив все протягом багатьох років, щоб розділити Європу», – зазначив Бретон.

Путін попередив, що якщо «недружні» країни-покупці російського газу, відмовляться платити в рублях, вони будуть позбавлені поставок. Зокрема, російський «Газпром» призупинив поставки до Болгарії, Польщі, Нідерландів, Данії та Фінляндії.

У 2021 році близько 45% імпорту природного газу ЄС надходило з Росії. Якщо Кремль коли-небудь призупинить ці поставки до Франції, запевняє Тьєррі Бретон, то країна до цього «готова».

«Ми розробили план з моїми командами, щоб мати можливість реагувати на це», — заявив Бретон.

 «Ми імпортуємо з Росії 155 мільярдів кубометрів на рік», – додав єврокомісар.

За його словами, новий план включатиме «50 мільярдів кубометрів імпорту зрідженого природного газу з США або Катару, додаткові 10 мільярдів з існуючих трубопроводів, прискорення морських вітрових турбін і фотоелектричних панелей, що становлять 25 мільярдів кубічних метрів». Перезапуск вугільних електростанцій також є варіантом, який розглядається.

Зокрема, до списку «недружніх країн», опублікованого РФ на початку березня, увійшли США, члени Європейського Союзу, Велика Британія, Канада, Японія, Швейцарія, Тайвань, Південна Корея, Норвегія та Австралія. Основними споживачами російського газу є країни ЄС.

Читайте також: Альтернатива Росії: ЄС знайшов ще одного постачальника газу в Африці — Bloomberg

Лідери ЄС нарешті домовилися заборонити імпорт більшої частини нафти з Росії, розблокувавши шостий пакет санкцій, націлений скоротити можливості Кремля у фінансуванні жорстокої війни проти України.

Питання обмеження експорту енергоносіїв з Російської Федерації активно дискутується в ЄС. Чому Європа стала залежною від РФ? Про це та інше у матеріалі Михайла Гончара «Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?».