UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз може заблокувати експорт вакцини від COVID-19 до Великобританії

Глава Євроради Шарль Мішель направив відповідну пропозицію голови Єврокомісії через зрив поставок вакцини від AstraZeneca в Євросоюз, при цьому компанія продовжує забезпечувати препаратом Великобританію.

Євросоюз може заблокувати постачання вакцини від COVID-19 до Великобританії, повідомляє The Independent, з силаясь на лист глави Євроради Шарля Мішеля главам Австрії, Чехії, Данії і Греції.

The Independent пише про привід для такого кроку. За словами журналістів, це "вакцинна війна", спровокована британсько-шведською компанією AstraZeneca, яка зірвала домовленості про постачання в ЄС, проте до цих пір забезпечує препаратом Британію. У компанії пояснили це тим, що контракт з Брюсселем був підписаний пізніше, ніж з Лондоном.

У листі Мішеля також йдеться про те, що Брюссель розглядає екстрені заходи, наприклад, заморозку експорту вакцини від Pfizer і BioNTech, яка виробляється на заводах в країнах ЄС. Великобританія замовила 40 мільйонів доз вакцини. Відповідну пропозицію Мішель направив голові Єврокомісії Урсуле фон дер Ляйен.

Глава Європейської ради сказав, що розраховує на вирішення конфлікту з компанією AstraZeneca в діалозі.

«Правда, якщо не вдасться знайти рішення, я вважаю, що ми повинні вивчити всі варіанти і використовувати всі правові засоби і заходи примусу», - зазначив глава Євроради.

Читайте також: Вакцина Pfizer ефективна проти мутацій COVID-19 - дослідження

Відзначимо, що раніше дослідження Pfizer показало: мутації в варіантах COVID-19, спочатку виявлені в Сполученому Королівстві і Південній Африці, мають «невеликий вплив» на ефективність вакцини компанії, розробленої за допомогою BioNTech.

Попереднє дослідження, проведене Pfizer і Університету вчених Texas Medical Branch, прийшло до висновку, що результати не показали необхідність додаткової вакцини для варіантів.