UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейці використовують саміт НАТО для налагодження контактів із партнерами Трампа — FT

Ці кроки зумовлені занепокоєнням щодо здатності Байдена перемогти на виборах.

Європейські делегації на саміті лідерів НАТО у Вашингтоні цього тижня проводять зустрічі із зовнішньополітичними союзниками Дональда Трампа, оскільки всередині військового Альянсу зростає занепокоєння щодо перспектив переобрання президента Джо Байдена. Чинний президент відстає в опитуваннях і перебуває під сильним тиском щодо виходу з перегонів за Білий дім після того, як катастрофічний виступ на дебатах минулого місяця знову викликав глибоке занепокоєння в його партії щодо його віку і придатності до роботи на посаді, зазначає Financial Times.

Лідери, міністри й високопосадовці з багатьох європейських урядів, особливо зі східноєвропейських і скандинавських, домовилися про зустрічі цього тижня з пов'язаними з Трампом особами, такими як Кіт Келлогг, колишній керівник штабу Ради національної безпеки, і колишній державний секретар Майк Помпео, повідомили Financial Times люди, знайомі з інформаційно-роз'яснювальною роботою.

Читайте також: Зеленський: Путін однаково ненавидить Байдена і Трампа

Зустрічі відбуваються в кулуарах саміту НАТО цього тижня, який спочатку планувався як шанс для Байдена представити себе на чолі об'єднаного західного Альянсу, але тепер затьмарений закликами членів його Демократичної партії відмовитися від переобрання на посаду президента.

Трамп, відвертий критик НАТО, налякав багато європейських столиць заявами про те, що якщо він повернеться до Білого дому в листопаді, то США не зможуть захищати всіх своїх союзників по НАТО. Він також порушив питання про можливість призупинення військової допомоги Україні, якщо Київ відмовиться від мирних переговорів з Москвою.

Читайте також: У Трампа розповіли, кого захищатимуть у першу чергу - і це не Європа

Багато дипломатів і аналітиків звертаються до Інституту політики "Америка понад усе", прихильного до Трампа аналітичного центру, де Келлог є співголовою програми з питань безпеки, за інформацією про те, яким чином Трамп може керувати країною під час свого другого терміну.

Раніше ми повідомляли, яким буде план Трампа щодо НАТО, якщо він знову стане президентом. Зміна, яку планує Трамп та його команда, передбачає "значне і суттєве скорочення ролі Америки у сфері безпеки — відхід від ролі головного постачальника бойової сили в Європі до ролі того, хто надає підтримку лише під час кризи.