UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський Cоюз планує створити спеціалізоване відомство із боротьби з відмиванням грошей

Єврокомісія також має намір домогтися єдиного порядку застосування антивідмивних норм.

Європейський союз планує створити спеціалізований орган із боротьби з відмиванням грошей з прямими наглядовими повноваженнями над фінансовими організаціями, пише The Wall Street Journal.

Як повідомляє газета Financial Times, Єврокомісія вже цього місяця представить законопроект про створення Агентства із боротьби з відмиванням грошей (Anti-Money Laundering Authority, AMLA), яке повинен почати роботу в 2024 році.

З 2026 року AMLA зможе контролювати транскордонні фінансові компанії і штрафувати фірми, що порушують правила боротьби з відмиванням грошей.

За оцінками Financial Times, щороку в ЄС здійснюються підозрілі операції на сотні мільярдів євро, але реакція союзу стримується неоднорідною правозастосовча практика в державах-членах і небажанням деяких країн повністю виконувати директиви по боротьбі з відмиванням грошей. Створення нового агентства повинно буде вирішити цю проблему.

Читайте також: Міноборони США скасовує контракт на $10 млрд з компанією Microsoft

В Україні новому генеральному директору міжнародного аеропорту «Бориспіль» Олексію Дубревська доведеться не тільки займатися поверненням докризових обсягів пасажиропотоку і залученням інвестицій в інфраструктуру аеропорту, але і боротися з корупційними схемами, які дісталися йому «у спадок» від попередника Павла Рябікіна.