UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Лакмусовий папірець відданості цінностям ЄС": Європарламент закликав Грузію помилувати Саакашвілі

Депутати вказали на зв'язок питання Саакашвілі з європейською перспективою Тбілісі в затвердженій резолюції.

Європейський парламент у середу, 15 лютого, ухвалив резолюцію із закликом до грузинської влади помилувати та звільнити від ув’язнення колишнього президента, теперішнього громадянина України Міхеїла Саакашвілі, щоб він міг поїхати за кордон для належного лікування. “За” відповідний документ проголосували 577 депутатів, “проти” – 33, а утрималися 26. Про це повідомила пресслужба органу.

Члени Європарламенту висловили серйозну стурбованість погіршенням стану здоров’я Саакашвілі, згадавши про стрімке схуднення й припущення, що він міг отруїтися важкими металами, перебуваючи під вартою.

Депутати просять нинішню грузинську лідерку Саломе Зурабішвілі скористатися конституційним правом на помилування експрезидента.

Згідно з резолюцією, таке рішення мало б знизити політичну поляризацію в державі. 

У ЄП також наголосили, що поводження з такими ув’язненими, як Саакашвілі, є "лакмусовим папірцем відданості грузинського уряду європейським цінностям і проголошеним ним європейським прагненням". Йдеться і про статус країни-кандидата на вступ у Європейський Союз, який Грузія досі не отримала. Таке ставлення може перешкодити шляху в ЄС. 

"Прогрес країни в європейських реформах має знову бути в центрі (грузинської – ред.) політики", – наголосили депутати.

Читайте також: "Покаятися у своїх гріхах": у парламенті Грузії прокоментували заклики України повернути Саакашвілі

Вони зауважили, що грузинська влада зобов’язана забезпечити здоров’я та благополуччя ув’язненого експрезидента, надаючи адекватне лікування та поважаючи його основні права й особисту гідність, як того вимагає Конституція держави й міжнародні норми.

"Більше того, резолюція підкреслює фундаментальну роль, яку олігарх Бідзіна Іванішвілі відіграв в ув'язненні Саакашвілі «в рамках особистої вендети». Так, Парламент повторює свій заклик до Ради (ЄС – ред.) і демократичних партнерів розглянути можливість накладення санкцій на Іванішвілі за його роль у «погіршенні політичного процесу в Грузії»", – додали в пресслужбі Європарламенту.

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі був затриманий після повернення в Грузію ще 1 жовтня 2021 року. Проти колишнього президента держави відкрили щонайменше чотири кримінальні справи.

Депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський ще в грудні 2022 року попереджав, що вступ Грузії в Євросоюз прямо пов'язаний зі станом колишнього президента країни. Якщо політик помре – у Тбілісі можуть забути про європейську перспективу. Щоправда, лідерка Грузії Саломе Зурабішвілі поставила під сумнів це твердження. Вона не хоче застосовувати щодо Саакашвілі право на помилування. 

Глава України Володимир Зеленський недавно звинуватив грузинську владу в тому, що вона повільно вбиває громадянина нашої країни Саакашвілі. Верховна Рада та очільники МЗС країн Балтії вимагають перевести екслідера на лікування за кордон, однак Грузія проти такого рішення.

Читайте також: "У найгірших традиціях НКВС": у МЗС України відреагували на ситуацію з Саакашвілі

Чому, декларуючи солідарність із Україною, грузинська влада насправді дрейфує у бік Росії, і як фактор Саакашвілі став однією з причин трансформації політики Грузії, розповідає Володимир Кравченко у статті "Не за нас: чому Грузія все ближче до Путіна".