UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент закликає ЄС відключити Білорусь від SWIFT та запровадити секторальні санкції

Міжнародні транзакції без SWIFT неможливі.

Європейський парламент переважною більшістю голосів прийняв необов'язкову резолюцію, що закликає відключити Білорусь від SWIFT і усунути країну від Олімпійських ігор в Токіо, а також відібрати права на трансляцію ЄВРО 2020 у білоруського державного телебачення "ТВР" і передати їх безплатно "Белсат ТБ", розповіли у Європарламенті.

Європарламент більшістю голосів прийняв резолюцію щодо Білорусі із закликами до нових санкцій і розслідування ролі Росії у викрадені літака Ryanair з Романом Протасевічем на борту.

У резолюції, прийнятій в четвер 626 голосами "за", 16 "проти" і 36 "утрималися", депутати Європарламенту рішуче засуджують викрадення літака як акт "державного тероризму" і закликають до негайного і беззастережного звільнення Романа Пратасевіча та Софії Сапеги, а також всіх інших політв'язнів в Білорусі.

Країни-члени ЄС також повинні невідкладно приступити до прийняття чергового пакета санкцій проти тих, хто брав участь у фальсифікаціях на виборах торік і наступних порушеннях прав людини в Білорусі, йдеться в тексті.

"Закликаємо Раду ЄС якомога швидше розширити список осіб і організацій, на які поширюються санкції ЄС, включивши туди відповідальних за перехоплення і примусову посадку рейсу Ryanair, а також за затримання Романа Протасевича і Софії Сапеги", - йдеться в резолюції.

У резолюції пропонуються й інші обмеження проти Білорусі та окремих громадян:

Система SWIFT дозволяє банкам і компаніям обмінюватися фінансовими повідомленнями по всьому світу.