UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент проголосував за невизнання паспортів РФ, виданих на окупованих територіях

Рішення стосується окупованих територій України та Грузії.

Європарламент схвалив рішення не приймати паспорти та інші проїзні документи, видані Росією у незаконно окупованих регіонах України та Грузії.

"За" проголосував 531 євродепутат, 7 були проти, 34 утрималися, повідомили у пресслужбі Європарламенту.

Згідно з пропозицією, Комісія має проконсультуватися з країнами-членами ЄС та скласти список російських проїзних документів, зокрема паспортів, які не повинні прийматись. Проте ті, хто рятується від війни в Україні, як і раніше, зможуть в'їхати до ЄС з гуманітарних міркувань.

Читайте також: Європарламент проголосував за надання Україні 18 млрд євро

"Європейський парламент прагне зробити все можливе, щоб продовжувати чинити тиск на Росію за допомогою правових і політичних засобів, щоб Путін заплатив високу ціну за цю незаконну війну і за міжнародні злочини, вчинені проти України та її народу", — сказав євродепутат Хуан Фернандо Лопес Агілар.

Москва заявила в четвер, що вона видала понад 80 000 російських паспортів жителям тимчасово окупованих чотирьох українських територій з того часу, як президент Владімір Путін заявив про анексію регіонів минулого місяця.

Як повідомлялося, Європарламент 23 листопада підтримав резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Її підтримали 494 парламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.