UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа розглядає шведську модель призову для розв'язання проблеми нестачі військових — Politico

Німеччина, Нідерланди та інші країни придивляються до шведської системи призову.

Центри тестування призовників у Швеції цього року перевірить 110 000 підлітків, викличуть близько чверті з них на обстеження фізичного і психічного здоров'я, а потім призвуть третину найбільш придатних до служби в армії на термін від дев'яти до 15 місяців — незалежно від того, хочуть вони цього чи ні. Це модель, призначена для доукомплектування шведської армії, яка скоротилася після закінчення холодної війни. Лідери країни були змушені змінити свій підхід до призову після того, як Росія спершу анексувала Крим, а потім розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Ця система привертає увагу у великих європейських столицях, в тому числі в Берліні, Лондоні і Амстердамі, де чиновники намагаються знайти способи зміцнити власні виснажені збройні сили. Міністр оборони Швеції Пол Йонсон у низці своїх нещодавніх виступів підкреслив важливість призову на строкову військову службу, повідомляє Politico.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відвідав центр тестування призовників Tegeluddsvägen 29A в Швеції кілька тижнів тому і поїхав, сказавши, що виніс уроки для своєї країни.

Читайте також: Швеція збільшить витрати на оборону до 2,6% до 2030 року — Bloomberg

"Нам потрібні молоді й добре мотивовані чоловіки й жінки, щоб захищати наші країни, якщо це буде потрібно. Я багато чув про шведський підхід і ціную його — ваш підхід охоплює сильні резервні сили, і ми бачили в Україні, що це важливо", — сказав він журналістам у Стокгольмі.

12 червня Пісторіус запропонував вибіркову військову службу, орієнтовану на добровольців, як "перший крок". План Пісторіуса, який зараз вивчається законодавцями й партнерами міністра по коаліції, передбачає, що всі 18-річні чоловіки — планується, що їх буде 400 тисяч щороку — повинні будуть заповнити анкету. З них близько 40 тисяч будуть відібрані для проходження медичного огляду, а 10 тисяч згодом будуть допущені до базової підготовки.

Голландські чиновники також відвідали центр, як і низка колишніх високопосадовців Великої Британії, в тому числі екс-глава зовнішньої розвідки MI6. Вони підкреслили переваги шведської системи призову.

Читайте також: Лідери країн Балтії закликають членів НАТО повернути призов до армії — FT

Раніше газета Financial Times писала, що уряди Великої Британії, Франції та Німеччини повинні створити умови, щоб залучати до збройних сил більше військовослужбовців. Адже у країнах Європи скорочується чисельність армій.