UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія пропонує новий пакет санкцій проти РФ: що до нього увійде

А всі існуючі санкції пропонується продовжити до січня 2023 року.

Європейська Комісія пропонує продовжити всі чинні антиросійські санкції до кінця січня 2023 року, а також запровадити проти агресора нові обмеження, повідомила голова ЄК Урсула фон дер Ляєн.

«Жорстока війна Росії проти України не припиняється. Тому ми пропонуємо сьогодні посилити санкції ЄС проти Кремля, забезпечити їх ефективніше застосування та продовжити їх до січня 2023 року. Москва має продовжувати платити високу ціну за агресію», - наголосила фон дер Ляєн у Twitter.

Новий пакет передбачає заборону на імпорт російського золота, а також розширення списку товарів та технологій подвійного призначення, заборонених до експорту до РФ. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель уточнив, що у новому пакеті також передбачено розширення санкцій проти фізичних і юридичних осіб, близьких до Кремля та президента РФ Владіміра Путіна.

У пакеті не передбачено обмеження на торгівлю сільськогосподарською продукцією між Росією та третіми країнами (у рамках зусиль ЄК, спрямованих на підтримку продовольчої безпеки у всьому світі). Та «уточнюються обсяг деяких фінансових та економічних санкцій».

Також пакет передбачає посилення координації санкцій ЄС з обмеженнями, ухваленими лідерами «Великої сімки» (G7). Тепер він має бути схвалений і прийнятий Європейською Радою.

Читайте також: ЄС розглядає можливість скасування санкцій проти деяких росіян через юридичні проблеми — Bloomberg  

Зазначимо, «пакет підтримки та погодження» поки що не можна назвати сьомим пактом санкцій через їх обмежений обсяг порівняно з попередніми санкціями, що вдарили по російській нафті чи вугіллю. Однак деякі заходи можуть серйозно вплинути на постраждалі сектори російської економіки.