UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія рекомендує країнам ЄС відкрити кордони для вакцинованих від ковіду

Туристам варто буде повністю завершити вакцинацію за два тижні до імовірної поїздки.

Європейська комісія рекомендувала країнам ЄС послабити обмеження на в'їзд для щеплених від коронавірусу іноземців. З такою пропозицією Єврокомісія виступає вперше від початку пандемії.

«Комісія пропонує дозволити в'їзд в ЄС у несуттєвих обставинах не тільки особам, які прибувають з країн з доброю епідеміологічною ситуацією, але також людям, які мають всі рекомендовані дози вакцини, схваленої для використання в ЄС», - йдеться в повідомленні пресслужби.

Щеплені туристи можуть розраховувати на перетин кордону без необхідності дотримуватися карантину після прибуття. Водночас окремі категорії мандрівників (медики, сезонні робітники, моряки, студенти, особи, які подорожують у важливих обставинах  тощо) зобов'язані здавати тест і дотримуватись карантину.

Що треба буде зробити, щоб перетнути кордон:

  1. Завершити вакцинацію за 14 днів до імовірної поїздки (більшість сучасних вакцин від коронавірусуа - дводозні, інтервал між першим та другим щепленнями становить в середньому 21 день);
  2. Мати при собі документ, що підтверджує факт вакцинації. Це може бути цифровий паспорт вакцинації, над впровадженням якого зараз працюють в Євросоюзі, або еквівалентний документ, що визнається Єврокомісією;
  3. Діти, яким не робили щеплення від COVID-19, мають здати ПЛР-тест не пізніше, ніж за 72 години до поїздки;

Крім вакцин, схвалених Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Єврокомісія також пропонує враховувати вакцинацію препаратами, які отримали дозвіл на використання в надзвичайних ситуаціях.

А також вважає за потрібне розробити механізм перевірки достовірності сертифікатів вакцинації. Зокрема, ЄК пропонує розробити і запустити портал, де мандрівники з країн, що не входять до складу ЄС, зможуть залишити запит на перевірку сертифіката вакцинації.

Європейська комісія також розглядає варіант впровадження механізму «аварійного гальмування»: якщо ситуація з коронавірусом в якійсь із країн стрімко погіршується, кордони країн-членів ЄС для її громадян закриваються (за винятком окремих категорій громадян). Подорожуючі з таких країн підлягають тестуванню та суворому карантину, навіть після вакцинації від COVID-19.

Крім того, Єврокомісія пропонує переглянути епідемічні пороги для країн при формуванні списків «червоної» (в'їзд громадянам цих країн заборонено) і «зеленої» (в'їзд дозволений) зон, а також переглядати їх щодва тижні.

Пропозицію ЄК розглянуть на засіданні Європейської Ради 4 травня, наступного дня його обговорять на зустрічі послів країн-членів ЄС.

Читайте також: Греція стане однією з перших країн, які почнуть «тестувати» паспорти вакцинації — ЗМІ

Ідея впровадження паспортів вакцинації або COVID-паспортів у різних країнах сприймається неоднозначно. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що COVID-паспорти визнаватимуться всюди в ЄС і будуть доступні для кожного.

Всесвітня організація охорони здоров'я впровадження COVID-паспортів не підтримує, аргументуючи це тим, що поки що незрозуміло, як довго зберігається імунітет. США не планують впроваджувати паспорти вакцинації, вбачаючи в них шлях до нерівності та дискримінації.