UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія припинила науково-дослідну співпрацю з Росією

Європейська комісія планує більше співпрацювати з українськими вченими.

Європейська комісія заявила про рішення призупинити співпрацю з російськими організаціями у галузі досліджень, науки та інновацій, повідомляє ІНТЕРФАКС – Україна.

«Ми вирішили не займатися подальшими проєктами співпраці з досліджень та інновацій з організаціями РФ. Водночас ми наполегливо віддані забезпеченню продовження успішної участі України у програмах Horizon Europe та Euratom Research and Training», - заявила представник Єврокомісії з інновацій, досліджень та освіти Марія Габрієл.

Габрієл додала, що Єврокомісія вжила адміністративних заходів для того, щоб українські вчені могли отримувати фінансування з дослідницьких та інноваційних програм Європейського Союзу.

У комюніке сказано, що Єврокомісія не укладатиме нових контрактів та угод із російськими організаціями за програмою Horizon Europe. Крім того, Європейська комісія призупиняє виплати російським організаціям у межах вже наявних договорів.

«Дослідницька співпраця в ЄС ґрунтується на повазі до свобод та прав, які лежать в основі досконалості та інновацій», - заявила виконавчий заступник голови Єврокомісії Маргрете Вестагер.

Читайте також: YouTube частково припинив монетизацію всіх російських каналів

Найбільші VPN-сервіси світу, такі, як KeepSolid та ProtonVPN припинили співпрацю із країною-агресором – Російською Федерацією. Зазначається, що це було зроблено на прохання Кіберполіції України.

Крім цього, сервіси KeepSolid, ProtonVPN, Windscribe, здійснюють фільтрацію трафіку та блокують пропогандистські сайти РФ.