UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія прибула до Вірменії для початку діалогу про візову лібералізацію

Зазначається, что процес триватиме стільки, скільки буде потрібно - без автоматичних скасувань візового режиму

 У Вірменії відчутніше заговорили про зближення з ЄС. Під час зустрічі прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна з делегацією ЄС на чолі з президентом Європейської комісії Маргарітісом Схінасом Пашинян оголосив важливість цього питання для Вірменії і сказав, що членство в ЄС "стоїть на порядку денному". І перший взаємний крок - це візова лібералізація.

Про це повідомляє вірменська редакція Радіо Свобода.

Читайте також: Євросоюз наполягає, аби Вірменія та Азербайджан підписали мирну угоду — ЗМІ

Нині віце-президент Європейської комісії перебуває у Вірменії саме для початку діалогу про лібералізацію візового режиму. У спільній заяві з віце-прем'єр-міністром Мгером Григоряном зазначено, що процес триватиме стільки, скільки буде потрібно, без можливості автоматичного скасування візового режиму.

Для деяких країн цей шлях був довгим: 3-4 роки для Молдови, 5 років для Грузії, 9 років для України, а з Туреччиною переговори ведуться більше 10 років. Посилаючись на цей досвід, Єврокомісія наголошує, що цей діалог з Вірменією триватиме роками, протягом яких здійснюватиметься моніторинг реформ.

Комісія особливо наголошує, що візи Європейського Союзу для вірмен будуть скасовані, якщо Єреван зробить значні реформи у сферах безпеки проїзних документів, кордону, міграції, боротьби з корупцією.

Читайте також: Пашинян прокоментував імовірність виходу Вірменії з ОДКБ

Віце-президент Єврокомісії в Єревані заявив, що початок переговорів про лібералізацію візового режиму свідчить про те, що Євросоюз цінує зусилля Вірменії щодо зміцнення зв'язків з блоком.