UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісар Бретон хоче, аби в ЄС створили оборонний фонд обсягом у 100 млрд євро

Тьєрі Бретон вірить, що Євросоюзу це під силу.

Єврокомісар із питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєрі Бретон заявив, що Євросоюзу потрібно створити величезний оборонний фонд, обсяг якого складатиме 100 млрд євро, пише Politico. Він 27 лютого планує представити спеціальну інвестпрограму, спрямовану на стимулювання спільних закупівель зброї та переведення ЄС на військову основу через нарощування внутрішнього виробництва зброї та боєприпасів.

«Я вважаю, що нам потрібен величезний оборонний фонд, щоб допомогти прискоритися, навіть, ймовірно, у розмірі 100 мільярдів євро… Я переконаний, що ми це зробимо», – сказав Бретон.

За його словами, лідери ЄС обговорять оборонні виклики під час лютневого саміту. Рішення щодо виділення бюджетних коштів Євросоюзу на оборонну промисловість має затвердити Європейська Рада.

Читайте також: Колишній глав МЗС Литви: Орбан хоче розвалити Євросоюз

Раніше міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що на території Євросоюзу ніколи не було воєн, але щоб так залишалося й надалі країни Альянсу мають заново навчитися стримувати загрози. За її словами, ЄС має робити довгострокові структурні інвестиції у зміцнення наших збройних сил та бути готовим до бою.