UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євродепутати закликали ввести п'ятий пакет санкцій проти режиму Лукашенка

Депутати зазначають, що економічні санкції лише частково вплинули на режим.

Депутати Європейського парламенту закликали розширити санкції проти влади Білорусі. Вони також наголосили на необхідності розглянути в Міжнародному суді злочину самопроголошеного президента республіки Олександра Лукашенка проти громадян країни. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Європарламенту.

Як наголошується в документі, депутати ЄП жалкують, що "введені ЄС економічні санкції лише частково вплинули на режим Лукашенка". Вони закликають країни Євросоюзу "і далі посилювати адресні економічні санкції, зосередивши увагу на ключових білоруських секторах, і невідкладно просувати п'ятий пакет санкцій проти білоруських фізичних і юридичних осіб, що беруть участь в нескінченних репресіях".

Крім того, європарламентарі закликають до "беззастережної підтримки білоруської демократичної опозиції в організації вільних і справедливих виборів під міжнародним наглядом". Вони також засуджують відносини між керівництвом Білорусі і РФ.

У заяві також висловлено солідарність "з країнами ЄС, які постраждали від гібридних атак Білорусі".

Текст резолюції був схвалений 506 голосами, проти виступили 29 депутатів, 139 - утрималися.

Читайте також: Вибори в Держдуму РФ: Зеленський ввів в дію санкції проти причетних до голосування в Криму

Раніше повідомлялося про те, що члени Європейського парламенту мають намір вимагати міжнародного судового переслідування невизнаного президента Білорусі.