UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄСПЛ наперед ухвалив рішення на користь України по майбутніх позовах проти РФ

Суд також наказав Росії припинити бомбардування цивільних об'єктів в Україні.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повторив проміжне рішення за позовом «Україна проти Росії», у якому заборонив РФ продовжувати обстріли цивільної інфраструктури, затвердивши це рішення також для усіх майбутніх скарг проти РФ, повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська на сторінці у Фейсбук.

Рішення ухвалене у Страсбурзі у межах «правила 39», яке дозволяє ЄСПЛ ухвалювати тимчасові (забезпечувальні) заходи за скаргами і давати термінові накази державам-учасницям.

Європейський суд з прав людини також наказав Росії припинити напади та бомбардування цивільних об'єктів під час ведення війни проти України.

«Суд сьогодні поширив застосування цих тимчасових заходів на запити приватних осіб, що потерпають від російського вторгнення: "тих, хто ховається в сховищах, домівках та інших спорудах, побоюючись за своє життя через триваючі бомбардування та обстріли, без або з обмеженим доступом до їжі, охорони здоров’я, води, каналізації, електроенергії та інших взаємопов’язаних послуг, необхідних для виживання, які потребують гуманітарної допомоги та безпечної евакуації», - повідомила Юдківська.

Крім того, Європейський суд з прав людини наказав РФ гарантувати безпечний прохід гуманітарної допомоги та гарантувати безперешкодний доступ цивільного населення до безпечних шляхів евакуації, медичних послуг, їжі та інших предметів першої необхідності, швидкий і безперешкодний прохід гуманітарної допомоги та переміщення гуманітарних працівників.

Ці заходи будуть автоматично застосовані до всіх заявників, які у своїх скаргах до Страсбурга попросять Європейський суд з прав людини про застосування «правила 39». Попри те, що РФ наразі ігнорує накази міжнародних структур, наявність таких проміжних рішень може спростити юридичне та фінансове покарання РФ у майбутньому.

Читайте також: Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі

Раніше Україна звернулася до ЄСПЛ із заявою про введення попередніх заходів відповідно до Правила 39, що дозволяє Суду видати наказ на адресу будь-якої держави-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду скарги про порушення цієї конвенції.

Також прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив про те, що готовий якнайшвидше розпочати розслідування російського вторгнення в Україну.