UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС зменшив термін дії сертифікатів про вакцинацію від COVID-19

Сертифікат буде дійсним впродовж 9 місяців після останньої вакцинації.

Європейська комісія у вівторок, 21 грудня, прийняла рішення скоротити термін дії сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу до 9 місяців після отримання останньої дози вакцини. Нові правила почнуть діяти  з 1 лютого 2022 року, інформує пресслужба комісії.

"Сьогодні Комісія затвердила правила, що стосуються цифрового COVID-сертифіката ЄС, встановивши зобов'язуючий термін прийняття сертифікатів про вакцинацію в 9 місяців (270 днів) з метою подорожей всередині ЄС", -зазначили в комісії.

Зазначається, що рішення враховує рекомендації Європейського центру профілактики і контролю захворювань, згідно з якими додаткові (бустерні) дози вакцини рекомендують робити не пізніше ніж через шість місяців після завершення повного курсу вакцинації.

Сертифікат буде дійсним протягом додаткового періоду ще на три місяці після шести місяців, щоб гарантувати, що національні кампанії з вакцинації можуть бути адаптовані до нових умов,а громадяни матимуть доступ до бустерних доз.

В ЄС зазначають, що після бустерної дози вакцини термін дії сертифіката вакцинації буде продовжений без вказаного ліміту через те, що нині немає достатньої інформації про тривалість захисту після бустерної дози вакцини.

Читайте також: Як отримати COVID-сертифікат без смартфона

Головний санітарний лікар країни Ігор Кузін заявив, що МОЗ у січні може прийняти рішення про те, що третє щеплення проти коронавірусу буде обов'язковим.