UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС затвердив шостий пакет санкцій щодо РФ: які обмеження він передбачає

Остаточні заходи, які передбачають санкції, буде вжито після їх публікації в офіційному журналі ЄС.

Постійні представники держав-членів Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти РФ. Так, ЄС схвалив часткову заборону російської нафти, відключення "Сбєрбанку" від SWIFT, але при цьому виключив із списку санкцій патріарха Кирила і скасував ембарго на нафту для Угорщини. Про це повідомив Bloomberg.

За даними видання, Євросоюз запровадив:

При цьому ЄС скасував ембарго на нафту для деяких країн. Так, трубопровідна нафта буде тимчасово збережена як поступки Угорщини, Чехії та Словаччини, які не мають виходу до моря і які залежать від постачання з РФ трубопроводом "Дружба".

Також представники Євросоюзу виключили зі списку патріарха РПЦ Кирила, який активно підтримує президента Володимира Путіна та війну в Україні.

Остаточні заходи, які передбачають санкції, буде вжито після публікації в офіційному журналі ЄС.

Раніше в ЄС довго не могли домовитися про шостий пакет санкцій проти Росії. 30 травня країни ЄС таки досягли консенсусу щодо часткової заборони на імпорт російської нафти. Однак від нього звільнили Угорщину , яка й надалі імпортуватиме російську нафту трубопроводом.

Чому Європа ніяк не домовиться про повне ембарго на експорт енергоносіїв із РФ? Чому часткове чи нетривале ембарго — хибна та небезпечна стратегія? Чи має Україна відмовитися від транзиту російського газу? Відповіді на ці питання - у статті Михайла Гончара " Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність? ".