UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС закликає Путіна негайно припинити війну з Україною — Боррель

Відповідь ЄС на агресію РФ включатиме як секторальні, так і індивідуальні обмежувальні заходи.

Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель виступив із заявою від імені ЄС. Боррель закликав президента Росії Владіміра Путіна негайно припинити військові дії проти України, повідомляє ІНТЕРФАКС-Україна.

«Європейський Союз рішуче засуджує вторгнення в Україну збройних сил РФ. Ми також засуджуємо причетність Білорусі до агресії проти України і закликаємо її дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань», - йдеться у заяві.

«Ми вимагаємо від президента Путіна негайно припинити військові дії і вивести всі сили та військову техніку з території України. Росія несе повну відповідальність за цей акт агресії, всі руйнування та людські жертви, які він спричинить. РФ нестиме відповідальність за свої дії», - зазначається у документі.

У ЄС зазначають, що військовий напад РФ на Україну — незалежну та суверенну державу є порушенням міжнародного права та основних принципів, на яких будується міжнародний порядок.

«ЄС разом з трансатлантичними партнерами і однодумцями об'єдналися в безпрецедентних зусиллях по досягненню дипломатичного вирішення кризи, викликаної Росією. Росія не відповіла взаємністю на ці зусилля і в односторонньому порядку віддала перевагу серйозній і навмисній ескалації. ЄС із самого початку дав зрозуміти на високому політичному рівні, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме величезні наслідки та великі витрати», - заявив Боррель.

Головний дипломат запевнив, що відповідь ЄС включатиме як секторальні, так і індивідуальні обмежувальні заходи, повністю узгоджені з трансатлантичними партнерами та однодумцями.

«Росія не повинна сумніватися в тому, що ЄС залишиться рішуче єдиним, роблячи наступні кроки у тісній координації з партнерами. ЄС закликає міжнародне співтовариство вимагати від Росії негайного припинення цієї агресії, яка загрожує міжнародному миру та безпеці у глобальному масштабі», - йдеться у заяві.

Євросоюз закликає РФ повністю дотримуватися міжнародного гуманітарного права та забезпечити безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ та допомогу всім, хто її потребує, так само як і гарантувати безпеку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

«ЄС підтверджує свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. ЄС підтверджує свою прихильність зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом. ЄС також підтверджує свою непохитну підтримку та відданість суверенітету та територіальній цілісності Грузії та Республіки Молдова», - додав Боррель.