UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС введе більше санкцій проти російських олігархів та білоруських банків — Reuters

ЄС уже виключив із SWIFT сім російських банків, але поки що не відключив білоруські банки

Європейська комісія підготувала новий пакет санкцій проти Росії та Білорусії у зв'язку з вторгненням в Україну, які торкнуться додатково російських олігархів та політиків, а також три білоруські банки, повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

Одне з джерел повідомило, що проект санкцій було прийнято виконавчою владою ЄС у вівторок вранці і він обговорюватиметься послами ЄС на зустрічі, яка розпочнеться о 14:00 за Грінвічем.

Проект пакету заборонить трьом білоруським банкам брати участь у банківській системі SWIFT та додасть ще кількох олігархів та російських депутатів до чорного списку ЄС.

За словами джерел, пакет також забороняє експорт з ЄС військово-морського обладнання та програмного забезпечення до Росії і містить рекомендації щодо моніторингу криптовалют, щоб уникнути їх використання для обходу санкцій ЄС.

Москва описує свої дії в Україні як «спецоперацію» щодо роззброєння свого сусіда та арешту лідерів, яких вона називає «неонацистами». Україна та її західні союзники називають це необґрунтованим приводом для вторгнення з метою завоювання країни з населенням 44 мільйони людей.

Дипломати ЄС поки що без будь-яких змін схвалили запропоновані Єврокомісією санкції проти Росії та Білорусі.

Джерела відмовилися назвати нових кредиторів, до яких буде застосовано санкції.

Читайте також: Росія обійшла Іран і Північну Корею і стала світовим антилідером за кількістю санкцій – Bloomberg

Одне джерело повідомило, що в пакеті також перераховані олігархи та члени Ради Федерації Росії, яка є верхньою палатою російського парламенту.

Наразі санкції ЄС торкнулися сотень членів нижньої палати, Думи. Депутатів, які проголосували за визнання Росією так званих «ЛДНР» на сході України.

Джерела повідомили, що ЄС також розширить свою заборону на експорт передових технологій ЄС до Росії, переважно підтримуючи заборону на експорт морських технологій. Заборона на експорт військово-морського обладнання та програмного забезпечення в Росію здебільшого спрямована на удар по її судноплавному сектору.

Раніше повідомлялося про те, що Росія загрожує накласти ембарго на прокачування газу через "Північний потік-1". Хоча при цьому в Росії вважають, що ніхто від цієї заборони не виграє.