UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС відклав впровадження обов’язкової оплати за дозвіл на безвізові поїздки

Систему ETIAS, авторизація у якій коштуватиме 7 євро, планували впровадити з початку 2022 року.

Євросоюз відклав до кінця  2022 запуск системи ETIAS, відповідно до якої для представників країн-безвізових партнерів запроваджувався збір розміром 7 євро за отримання дозволу для поїздок на три роки. Про це пише «Європейська правда», посилаючись на документи профільної агенції ЄС EU-LISA, що є у розпорядженні видання.

Нові правила перетину кордону ЄС стосуватимуться і українців. Передбачалось, що після старту системи та певного перехідного періоду для її адаптації  в’їзд громадян України до Євросоюзу за біометричним паспортом буде можливий лише у разі попередньої авторизації у новій безпековій системі. Перевірка має бути платною, а її результати будуть дійсними впродовж трьох років.

Заявку на дозвіл можна буде оформити онлайн та здебільшого видаватиметься відразу через кілька секунд або хвилин. У Євросоюзі заявили, що на заповнення анкети потрібно буде витратити не більше 20 хвилин. Надані подорожуючими дані автоматично звірятимуть із даними у базах ЄС для перевірки того, чи не перевищила особа час перебування в ЄС, чи не вчиняла злочинів на території ЄС, чи не має інших специфічних заборон на в’їзд тощо.

Рішення про зміну порядку пропуску через кордон громадян тих держав, які мають право безвізового в’їзду до ЄС, було прийняте ще у 2016 році. Згодом, у 2018 Європарламент затвердив законодавство, що встановлювало параметри нової системи,  що отримала назву ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). Однак згодом впровадження нових правил переносили кілька, зокрема і через недофінансування технічної бази.

Читайте також: Скасування других закордонних паспортів матиме негативні наслідки для українців, проте нічого не дасть Європі — експерт

На початку 2021 року в Брюсселі очікували, що систему ETIAS можна буде запустити з початку 2022 року, але ані з 1 січня, ані на початку року ETIAS не буде доступний. Наразі у "єдиному програмному документі на 2022-2024 роки" агенції EU-LISA, встановлений плановий термін запуску ETIAS на грудень 2022 року.

Навіть якщо сайт системи ETIAS запрацює у червні, як планують в ЄС, законодавство ЄС вимагає, щоби мінімум пів року реєстрація в системі була добровільною, причому це термін може бути продовжений. Таким чином, обов’язкова реєстрація поїздок фізично не почне застосовуватися цього року.