UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС укладає ключову угоду щодо торгівлі викидами вуглецю

Викиди будуть поступово скорочені до 2030 року.

Напередодні ввечері  ЄС досягнув попередньої угоди про реформування системи торгівлі квотами на викиди.

Згідно з заявою Європарламенту, угода спрямована на прискорення скорочення викидів, поетапну відмову від безкоштовних квот для промисловості та націлена на викиди палива у будівельному та автомобільному секторах.

Згідно з угодою, викиди в секторах ETS мають бути скорочені на 62 відсотки до 2030 року порівняно з рівнем 2005 року, порівняно з попередньою метою 43 відсотки. Зацікавлені галузі мають скоротити свої викиди до цих значень. Угода також спрямована на прискорення графіка поступової відмови від безплатної допомоги: до 2030 року буде скасовано 48,5%, а до 2034 року — повністю скасовано. Цей графік знаходиться у центрі запеклих дебатів між депутатами Європарламенту та державами-членами, повідомляє AFP.

Вуглецевий ринок поступово поширюватиметься на морський сектор та внутрішньоєвропейські рейси. Майданчики для спалювання відходів будуть включені з 2028 року, залежно від позитивного висновку комісії.

Мережа кліматичних дій, коаліція НУО, розкритикувала угоду, заявивши, що вона дозволить великим забруднювачам продовжувати отримувати мільярди євро у вигляді безкоштовних квот протягом ще одного десятиліття, тоді як домогосподарства отримають мало.

«Ця угода зробить величезний внесок у боротьбу зі зміною клімату за низьких витрат», — йдеться у заяві доповідача Європарламенту Пітера Лізе.

Читайте також: Україна та Велика Британія скасували експортні мита та торговельні квоти

«Це дасть громадянам і промисловості перепочинок у важкі часи та дасть чіткий сигнал європейській промисловості про те, що інвестиції у зелені технології окупаються».

Комісія вперше запропонувала реформу вуглецевого ринку в липні 2021 року в рамках планів щодо скорочення викидів парникових газів у блоці щонайменше на 55 відсотків до 2030 року порівняно з рівнями 1990 року.

ETS була створена у 2005 році і поширюється приблизно на 40 відсотків викидів ЄС.