UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС стурбований посиленням економічних відносин Туреччини та РФ — Боррель

Блок закликає Туреччину приєднатися до санкцій проти Росії.

ЄС закликає Туреччину змінити свою торговельну політику щодо РФ та приєднатися до санкцій Заходу проти Росії, запроваджених за вторгнення в Україну. Те, що Туреччина утримується від запровадження обмежень проти РФ, викликає занепокоєння, заявив у листі до Європарламенту глава  дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Про це повідомляє DW.

Боррель наголосив, що ЄС та Туреччина утворюють митний союз, забезпечуючи вільне переміщення товарів, зокрема, й товарів «подвійного призначення», які можуть використовуватися як у цивільних, так і у військових цілях. Саме тому, за його словами, важливо, щоб Туреччина не пропонувала РФ шляхи для обходу запроваджених санкцій.

Крім того, Боррель зазначив, що Туреччина є країною-кандидатом на вступ до ЄС. Від країн-кандидатів очікується дотримання вжитих ЄС заходів.

Блок стурбований тим, що Туреччина підтримує надто тісні партнерські відносини з Москвою, попри російську війну проти України та західні санкції.

Читайте також: Туреччина не витягує вартість російського газу: після заяв на підтримку Путіна Ердоган проситиме знижку

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни РФ проти України Туреччина збільшила експорт своїх товарів у Росію, а також почала купувати більше російської нафти.

У серпні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та глава Кремля Владімір Путін домовилися про посилення економічної співпраці. Пізніше вони також домовилися про створення в Туреччині міжнародного газового хабу для транзиту газу РФ в інші країни.

За даними ЗМІ, окремі західні компанії можуть використовувати Туреччину як лазівку для продовження продажу своєї продукції РФ. Влада США вже попередила Туреччину про потенційні «вторинні санкції».