UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС розширює військову взаємодію з НАТО - Боррель

Тепер в PESCO входять США, Канада і Норвегія

Програма держав-членів Євросоюзу, спрямована на співпрацю в сфері безпеки і оборони (PESCO) вперше в своїй історії «підключила» до себе країни поза ЄС - США і Канаду. Крім того, до програми підключилася Норвегія. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Реальність така, що ми повинні підготуватися до життя в світі, в якому виникають нові небезпеки і загрози, з якими можна боротися тільки разом», - написав він у своєму блозі після того, як напередодні відбулася нарада міністрів оборони країн ЄС за участю генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга.

Одним з прийнятих рішень, за словами Борреля, є участь трьох названих членів НАТО в проекті військової мобільності, який передбачає обмін досвідом щодо організації пересування військ.

Міністри оборони обговорили кроки щодо посилення ролі ЄС як «всебічного гравця» в сфері безпеки, включаючи розвиток проекту «Стратегічний компас» - першої військової концепції союзу, що випливає з повідомлення.

Боррель також повідомив, що запропонував три напрямки по підвищенню ефективності оперативної взаємодії учасників PESCO:

Міністри, зазначив Боррель, обговорили ідею «сил початкового вступу»: близько 5 тис військовослужбовців з постійною бойовою групою з 2,5 тис осіб, що формується за принципом ротації на шість місяців.

Крім того, на неформальній зустрічі за участю генсека НАТО міністри обговорювали Західні Балкани, Ірак і Центральне Середземномор'я, обмінялися інформацією щодо ситуації в Афганістані, підсумував Боррель.

Раніше повідомлялося, що глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель перед обговоренням міністрами закордонних справ Євросоюзу ситуації на кордоні України закликав Росію відвести війська.