UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС погодив надання Боснії та Герцеговині статусу кандидата

Це політичний сигнал у світлі нинішньої геополітичної ситуації.

Міністри спільних справ Європейського Союзу погодилися, що Боснія має стати офіційним кандидатом на вступ до ЄС, до складу якого входять 27 країн. Ця рекомендація має бути схвалена лідерами ЄС у четвер.

Боснія приєднається до інших кандидатів у ЄС — Албанії, Молдові, Республіці Північна Македонія, Чорногорії, Сербії, Туреччини та України — у процесі вступу до ЄС, який може зайняти багато років і включає складні переговори щодо приведення місцевих законів у відповідність до тих ЄС.

Туреччина, наприклад, є кандидатом у члени ЄС із 1999 року.

"Це було частиною висновків про розширення, які були погоджені сьогодні вранці", - сказав один із дипломатів ЄС, інформує Reuters.

"І з чіткою умовою, що реформи, викладені Комісією, та 14 ключових реформ, узгоджених у 2019 році, мають бути виконані до початку переговорів", - сказав дипломат.

"Це політичний сигнал у світлі нинішньої геополітичної ситуації", - сказав дипломат.

Нагадаємо, у жовтні Європейська комісія оголосила про ухвалення нового пакету з розширення Європейського союзу до 2022 року, згідно з яким рекомендувала Раді ЄС надати Боснії та Герцеговині статус кандидата на вступ до союзу.