UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС не готовий визнати талібів, але продумує можливість взаємодії з ними

Все буде залежати від них самих

Євросоюз не готовий поки визнати владу терористичного руху «Талібан» в Афганістані і навіть не виносить таке питання на порядок денний. Проте, ЄС не виключає можливість оперативної взаємодії з талібами. Із застереженням, що все буде залежати від них самих. Про це заявив у вівторок високопоставлений чиновник ЄС, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми чекаємо, поки (надіслані талібами Брюсселю) сигнали будуть заслуговувати довіри і не виразяться в справах», — сказав журналістам на умовах анонімності чиновник, який брав участь в переговорах з талібами з оперативних питань до повного виведення іноземних військ.

Представники «Талібану», згідно з інформацією чиновника, намагаються натякнути європейцям, що вони можуть пом'якшити позицію, наприклад, з питання про свободу виїзду для афганців, які вирішили покинути країну.

Серед умов можливої взаємодії ЄС співрозмовник журналістів назвав, по-перше, обнадійливі результати переговорів «Талібану» з представниками колишніх політичних властей, такими як Абдулла Абдулла, про створення більш представницького уряду. По-друге, поведінка талібів по «базових питаннях», таким як можливість освіти для дівчаток та інші базові соціальні досягнення 20 останніх років.

«Ми зараз не перевіряємо, чи готові ми змінити нашу позицію. Ні, не готові. Це їхня справа — змінюватися і проявити інший політичний підхід. Якщо зможуть, то ми будемо готові до більшої взаємодії з ними. Питання про визнання талібів як влада поки не стоїть на порядку денному», — сказав він.

ЄС, за його словами, навіть без юридичного визнання може по-різному поводитися з різними урядами в залежності від ступеня їх легітимності.

«Ми визначили рамки умов, які повинні бути виконані будь-яким урядом в Афганістані, щоб ЄС з ним міг співпрацювати. Які це умови, яка послідовність їх виконання — буде в дуже великій мірі залежати від розвитку подій, від дій «Талібану», — сказав високопоставлений чиновник ЄС.

Він повідомив, що загальна позиція ЄС буде темою обговорення 2-3 вересня на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ 27 країн-членів союзу в Словенії.

Читайте також: Афганістан переживає економічний колапс після захоплення влади талібами — FT

Раніше Рада безпеки ООН прийняла резолюцію по Афганістану. У тексті зазначено, що представники ісламістського руху «Талібан», які захопили владу в країні, повинні дати можливість афганцям, які хочуть виїхати, зробити це.