UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС може запровадити санкції проти Росії за арешт Навального - Bloomberg

Санкції навряд чи торкнуться мільярдерів

Після того як ЄСПЛ закликав Росію негайно звільнити Алєксєя Навального, Рада Європейського Союзу із закордонних справ 22 лютого може схвалити початок процесу запровадження санкцій проти Росії за арешт російського опозиціонера, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням два дипломатичних джерела.

Агентство повідомило, що "санкції навряд торкнуться мільярдерів", оскільки "деякі держави-члени ЄС побоюються спалювати всі мости з Москвою".

Санкції можуть запровадити проти чиновників та організацій, підозрюваних в безпосередній причетності до ситуації навколо Навального.

Деякі країни Євросоюзу, продовжує Bloomberg, підтримали запровадження санкцій та закликали до їх негайного ухвалення. Серед них, зокрема, країни Балтії, Польща та Швеція.

Однак в інших країнах, включаючи Німеччину та Італію, вважають, що будь-яке рішення повинно мати чітке правове обґрунтування й водночас вони не повинні остаточно закривати двері для взаємодії з РФ щодо ширших стратегічних інтересів ЄС.

У разі запровадження санкції, чиновникам та організаціям заморозять активи в ЄС й заборонять в'їзд на територію Євросоюзі.

У суботу відбудуться відразу два суди у справах Навального: апеляція у справі «Ів Роше», за яким Навальному був замінений умовний термін на реальний; у справі про наклеп на ветерана.

Читайте також: Отруєння Навального: Меркель пригрозила Росії санкціями, проте про ПП-2 не згадала

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» у ZN.UA.